КЛАСИЧЕСКА ПАСТА БОЛОНЕЗЕ
250 г - говежда кайма
1 бр - средна глава стар лук
2 бр - скилиди чесън
1 бр - морков
2 бр - дълги стръкове селъри
1 бр - червена чушка
500 - 600 г - плътен доматен сок
2 с . л - доматено пюре
връзка босилек
1 ч .л - сол
1/2 ч. л - смлян черен пипер
2 щипки - смляна канела
1 бр - дафинов лист
2 щипки - суха мащерка
1 щипка - риган
1 - 2 щипки - пеперончино
зехтин за готвене
кубче масло
настърган пармезан
100 м л - висококачествено сухо червено вино
Отделят се листата на босилека, а стъблата (избират се тези, които са крехки ) се нарязват на много ситно.
Двата стръка селъри се нарязват на парчета и се поставят във вряща вода.
Двата стръка селъри се нарязват на парчета и се поставят във вряща вода.
Сваряват се до омекване, това става много бързо, след като заври водата се отмерват 2 до 3 минути, отцеждат се и също се нарязват на много дребно.
В дълбока тенджера се сипва зехтин за готвене - около 4-5 с.л., и кубче хубаво масло. Сгорещява се на умерен котлон, изсипва се наситненият лук и чесън, разбърква се за 1 минута и се прибавя каймата.
При непрекъснато разбъркване се довежда до трохи.
В дълбока тенджера се сипва зехтин за готвене - около 4-5 с.л., и кубче хубаво масло. Сгорещява се на умерен котлон, изсипва се наситненият лук и чесън, разбърква се за 1 минута и се прибавя каймата.
При непрекъснато разбъркване се довежда до трохи.
Подправя се с щипка-две мащерка, пеперончино, риган, щипка канела, добавят се стръковете босилек и селърито, посолява се със сол и прясно смлян черен пипер, прибавя се дафиновият лист и се налива виното, разбърква се за 1-2 мин, за да поеме сместа аромата на виното.
Изсипва се 2 с.л. доматено пюре и се разбърква, за да се запържи за кратко, а след това се налива сок от плътни италиански домати. Ако се ползва друг вид доматен сок, би трябвало да се добави и 1 ч.л захар, докато италианските домати са достатъчно сладки и не е необходимо.
Оставя се на силно умерен котлон само да къкри за около 40- 45 мин при периодично разбъркване.
Сосът трябва да остане основно на мазнината от зехтина.
Изсипва се 2 с.л. доматено пюре и се разбърква, за да се запържи за кратко, а след това се налива сок от плътни италиански домати. Ако се ползва друг вид доматен сок, би трябвало да се добави и 1 ч.л захар, докато италианските домати са достатъчно сладки и не е необходимо.
Оставя се на силно умерен котлон само да къкри за около 40- 45 мин при периодично разбъркване.
Сосът трябва да остане основно на мазнината от зехтина.
Накрая на готвенето се добавят накъсани на едро босилековите листа. Сваля се от котлона.
Пастата по избор, може да са талиатели, спагети или друг вид, се сварява по указанието.
Пастата по избор, може да са талиатели, спагети или друг вид, се сварява по указанието.
Отцежда се и се налива струйка зехтин, разбъркват се. По италиански маниер се прибавя цялата към соса, разбърква се хубаво и така се сервира с обилно настърган пармезан.
https://www.bbc.co.uk/food/chefs/gennaro_contaldo
https://www.bbc.co.uk/food/chefs/gennaro_contaldo
Коментари