АВТЕНТИЧНА РЕЦЕПТА ЗА СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ КУСКУС
2 бр - тиквички
1 бр - патладжан
150 г - чери домати
150 г - чушки в зехтин
70 г - зелени маслини с бадем
4 - 5 щипки - шафран
1 ч. л - сол
1/2 ч. л - смлян черен пипер
малка шепа свежа мента
няколко листа свеж босилек
4 с . л - зехтин , може и малко повече за да се овкуси добре кускуса
настъргана лимонова кора и сок от 1 лимон
250 мл - вряща вода
В купа се изсипва кускусът. В друга купа се изсипва врящата вода, добавя се няколкото щипки шафран, разбърква се и се добавя зехтинът и солта. Добавя се кускусът, разбърква се два-три пъти и се покрива със свежо фолио. Оставя се за 5 мин да поеме водата. След това се разрохква с вилица, за да се отстранят всякакви бучки.
Оставя се настрана, докато напълно се охлади.
През това време зеленчуците се почистват и нарязват на широки ленти. Поставят се в грил тиган, намазан с малко зехтин, и се запичат от двете страни. Изваждат се, охлаждат се и се нарязват на средни парчета.
Доматите се нарязват на половинки и се прибавят към другите запечени зеленчуци, разбърква се.
Кускусът се подправя със сол, ако е необходимо, черен пипер, нарязана мента и накъсани листа босилек, прибавя се и настъргана лимонова кора и лимонов сок на вкус. Прибавят се всички зеленчуци към кускуса, добавят се и маслините, разбърква се.
Оставя се да се охлади за 1 час в хладилник.
Преди сервиране се прибавя малко мента за разкош.
Източник: Fatto in casa da Benedetta
https://www.fattoincasadabenedetta.it/
Рецепта за една бърза, лесна и диетична вечеря.
Коментари