ШОКОЛАДОВ КЪПКЕЙК С ЧЕРЕШИ И ГЛАЗУРА ОТ КРЕМА СИРЕНЕ
200 г - брашно, бяло
2 пълни с . л - какао високомаслено
1/2 ч. л - сода бикарбонат
150 г - кристална захар
50 г - масло, стайна температура
50 мл - олио
1 бр - яйца L
1/2 ч. л -ванилия екстракт
120 мл - бътърмилк ( ако в момента не се разполага с бътърмилк се приготвя мътеница)
щипка сол
20-22 бр - по-дребни череши, те са на бройки около
3 с .л - ром
ГЛАЗУРА ОТ КРЕМ СИРЕНЕ И СМЕТАНА
150 г - крем сирене Филаделфия, или близко до него
150 мл - сметана 30%
1 ч. л - ванилия екстракт
100 г - пудра захар
Фурна - 150 градуса;
Форма за мъфини и 12 бр. книжни капсули.
Черешите се почистват от костилката, натопяват се в ром от предната вечер.
В купа се смесва брашното, солта, какаото, содата бикарбонат, разбъркват се с телена бъркалка.
В купа се разбива мекото масло, ванилията и захарта до крем, пухкав и побелял, за около 5-7 мин.
Добавя се и олиото и отново се разбива и се получава течна смес близка до майонеза.
В купа се разбива мекото масло, ванилията и захарта до крем, пухкав и побелял, за около 5-7 мин.
Добавя се и олиото и отново се разбива и се получава течна смес близка до майонеза.
Прибавят се на порции брашнената смес, като се редува с мътеницата, и се завършва с брашно. Купата се остъргва отдолу с шпатула.
Сместа се разпределя в книжните капсули като се напълват 2/3 от нея.
Пече се на 150 градуса за около 25/30 минути.
Изваждат се от фурната и се охлаждат напълно, след което с не много дебела дървена, или друга подобна, дръжка се пробиват точно по средата.
Сместа се разпределя в книжните капсули като се напълват 2/3 от нея.
Пече се на 150 градуса за около 25/30 минути.
Изваждат се от фурната и се охлаждат напълно, след което с не много дебела дървена, или друга подобна, дръжка се пробиват точно по средата.
Напълват се с 1 до 2 консервирани череши.
Оставят се настрана.
Сметаната се разбива до меки върхове.
Крема сиренето се смесва с пудрата захар и ванилията до крем.
Сметаната се разбива до меки върхове.
Крема сиренето се смесва с пудрата захар и ванилията до крем.
Изсипва се при сметаната и отново се разбива на висока скорост до твърди върхове.
Ако сместа случайно е по течна се прибира в хладилник за около 20 минути.
След това се напълва пош със среден по големина звездовиден накрайник и с негова помощ се поставя крем отгоре върху всеки къпкейк.
След това се напълва пош със среден по големина звездовиден накрайник и с негова помощ се поставя крем отгоре върху всеки къпкейк.
За разкош по средата на крема се поставя по една свежа череша.
Съхраняват се в хладилник.
PS да се приготви бътърмилк е лесно като към 1 ч ч. прясно мляко се прибави 1 с.л прясно изцеден лимонов сок, изчаква се за 5/10 минути и сместа може да се нарече бътърмилк.
Съхраняват се в хладилник.
PS да се приготви бътърмилк е лесно като към 1 ч ч. прясно мляко се прибави 1 с.л прясно изцеден лимонов сок, изчаква се за 5/10 минути и сместа може да се нарече бътърмилк.
Коментари