ГАЛАТОПИТА (GALATOPITA )

200 г - кристална захар
90 г - семола
30 г - царевично нишесте
2 бр - яйца М
1 бр - яйца L
2 ч. л - екстракт ванилия
настъргана лимонова кора от 1 лимон
90 г - масло
щипка сол
ЗА ПОКРИТИЕ
2 ч. л - вода
1 бр - яйца М
2 ч. л - кристална захар
И ОЩЕ ПРИ СЕРВИРАНЕ
2 ч. л - кристална захар
1 ч. л - мед - 1 ч . л
щипка - две канела
свежи листа мента
В купа се разбъркват семолата, нишестето и солта.
Прибавят се яйцата и ванилията, настъргана кора от лимон и се разбърква с телена бъркалка.
С черпак се налива от горещото прясно мляко при непрекъснато разбърквате.
С черпак се налива от горещото прясно мляко при непрекъснато разбърквате.
Сместа се връща обратно на котлона и се сварява тежък и гладък крем при непрекъснато разбъркване.
Сваля се от котлона и се прибавя цялото масло на кубчета. Разбърква се, докато се стопи.
Керамична форма с диаметър 26-27 см се намаслява с парче масло много добре, даже обилно, като се захващат и стените. Поръсва се с 1 с.л. семола, разпределя се навсякъде и се изтупва. Изсипва се цялата смес, заглажда се.
В купичка се разбива яйцето с 1 ч.л. вода и захарта. Посредством четка сместа се нанася отгоре върху горещата смес.
Така приготвена формата се поставя във фурната на 175 градуса за около 40 - 55 мин. или докато захване много хубава препечена коричка отгоре.
След като е готова галатопитата се изважда от фурната и се охлажда най-малко за 4 часа в хладилник.
Нарязва се на тортени парчета, като всяко парче сладкиш се поръсва с кристална захар, щипка канела, струйка мед и стръкче мента.
https://akispetretzikis.com/el/chef/
Керамична форма с диаметър 26-27 см се намаслява с парче масло много добре, даже обилно, като се захващат и стените. Поръсва се с 1 с.л. семола, разпределя се навсякъде и се изтупва. Изсипва се цялата смес, заглажда се.
В купичка се разбива яйцето с 1 ч.л. вода и захарта. Посредством четка сместа се нанася отгоре върху горещата смес.
Така приготвена формата се поставя във фурната на 175 градуса за около 40 - 55 мин. или докато захване много хубава препечена коричка отгоре.
След като е готова галатопитата се изважда от фурната и се охлажда най-малко за 4 часа в хладилник.
Нарязва се на тортени парчета, като всяко парче сладкиш се поръсва с кристална захар, щипка канела, струйка мед и стръкче мента.
https://akispetretzikis.com/el/chef/


Коментари