SHORTBREAD - ОРИГИНАЛНАТА ШОТЛАНДСКА МАСЛЕНА БИСКВИТА

Това е рецептата за онези прекрасни бисквити, които ние купуваме в онези чудесни метални кутии с шотландски мотиви върху тях.
Бисквитката се отличава с прекрасен вкус на хубаво масло, пръхкави и чудесни за подарък , като коледна бисквитка.

225 г - масло на стайна температура
100 г - пудра захар 
225 г - бяло обикновено брашно
100 г  - царевично нишесте
щипка сол

Грамажите за приготвянето на бисквитите трябва да са точни и се измерват с електронно кантарче!
Работи се с миксер.
Фурна - 170 градуса
Плоска тава покрита с хартия за печене.
Маслото се нарязва на кубчета и се разбива с миксер за 2 минути. Добавя се захарта и се разбива до крем за около 4 минути, за да побелее.
Брашното, нишестето и солта се разбъркват предварително в купа и се добавят на два пъти към маслената смес.
Разбива се с миксер на бавни обороти, докато се смесят продуктите и се оформи хубава топка тесто. Сваля се от миксера, завива се във фолио и се оставя в хладилник за около 30 мин, може и за цяла нощ.
 


Когато е добре охладено тестото се разточва с точилка на по-дебела кора, около  8  - 10 мм и се изрязват правоъгълници с формичка, ако няма такава се изрязват с нож с дължина около 1 пръст. На всяка бисквита се правят дупки с клечка за зъби, това спомага за по-доброто им изпичане.
Преди да се сложат във фурната се оставят отново на студено, за да се  втвърди маслото и  да се запази формата по време на печене , въпреки че те леко се подуват. 
Нареждат се с разстояние между тях.
Част от бисквитките може да се изрежат и  с друга формичка и да се потопят в шоколад.
Фурната се загрява на 200 градуса с вентилатор.  Слага се тавата с бисквитите и веднага се намаляват градусите на  170 градуса. Пече се  за около 12 - 15 минути . Наблюдават се.
В момента, в който захванат златист ръб отстрани, се изваждат от фурната. Трябва да останат бели. Те са много меки след изваждането им от фурната, но при изстиването ще се стегнат колкото е необходимо.








Оригинални шотландски маслени бисквити - Shortbread

Коментари

Популярни публикации