ГЛАЗИРАНИ МОРКОВИ

около 1 кг - моркови
40 г - масло1 1/2 ч . л - светло кафява захар
2 с . л - хубаво тежко балсамико
3 с . л - зехтин Екстра Върджин
портокалов сок от 1/2 портокал
шепа наситнен - магданоз
1 ч . л - сол
1 ч . л - прясно смлян черен пипер
Морковите се почистват и нарязват под ъгъл на клинове, като всеки път се завъртат на четвърт оборот.
В купа се смесва солта, смлян черен пипер, зехтина и балсамикото, разбърква се. Изсипват се морковите и много добре се овалват в марината, или всяко парче морков трябва да е "окъпано" в марината. Прехвърлят се в плоска тавичка застлана с хартия за печене и се разпределят, да са поединично.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 20 мин.
Изваждат се от фурната и се разбъркват, отново се допичат за още 5 минути.
В касерола се разтопява маслото до горещо и се добавя кафявата захар и портокаловия сок. Разбърква се и се оставя да кипне.
От фурната се изваждат морковите и се овалват в захарно - портокаловото масло.
Сервират се към основни ястия.

Коментари