ИТАЛИАНСКО РИЗОТО С МАНАТАРКИ

1 стрък - праз , бялата част
1/2 малка глава - лук
50 г - сушени манатарки
1 скилида - пресован чесън
3 - 4 - мини моркови , нарязани на тънки клинове
1 литър - зеленчуков бульон
50 мл - сухо , ароматно бяло вино
сол - на вкус
1/2 ч . л - смлян черен пипер
3 щипки - суха мащерка
щипка - сух риган
100 г - бекон
зехтин Екстра Върджин
настърган пармезан за поръска
ЗЕЛЕНЧУКОВ БУЛЬОН
1 - морков
1 - пащърнак
2 стръка - селъри
3 см - настърган пресен джинджифил
1 глава - лук
1 - червена чушка .
1 - дафинов лист
1/2 ч . л - суха мащерка
1 ч . л - сол
1. ЗЕЛЕНЧУКОВ БУЛЬОН
Всички зеленчуци се почистват. Нарязват се на големи парчета и се поставят в дълбока тенджера с всички подправки - без солта. Заливат се със студена вода около 3-3.5 литра, поставят се на умерен котлон и се сваряват за около 1-1.15 час.
Бульонът се прецежда и се посолява със сол.
2. РИЗОТО
Гъбите се накисват в топла вода за около 20 - 30 минути. Изцеждат се и водата им се запазва.
Беконът се нарязва на кубчета и запържва на сух тиган.
Празът се наситнява, също и половината глава стар лук, чесънът се пресова или настъргва на ренде.
В дълбок тиган се загрява зехтин, добавя се празът, наситнен лук и чесънът и се сотират за около 1 - 2 минути. Излива се виното и се готви за около 2 - 3 минути, докато зехтинът се овкуси. Намалява се температурата на котлона, прибавя се оризът, при непрекъснато разбъркване се оставя, докато зърната побелеят в средата, а отстрани останат леко запържени.
Излива се водата от гъбите и се оставя на умерен котлон към слаб да къкри, докато се поеме цялата течност. След като оризът е останал основно на мазнина, се налива нова порция 1 голям черпак бульон, добавят се гъбите, мини морковите, нарязани на тънки клинове, мащерката, риганът и се оставя да се поеме напълно течността и отново се добавя бульон.
Така в продължение за около 20 - 30 минути през 3 - 4 миутин се добавя бульон, докато оризът напълно се сготви, трябва да бъде кремообазен. Подправя се със сол и прясно смлян черен пипер и се оставя да къкри за още 2-3 минути на слаб котлон.
Сваля се от котлона, тенджерата се покрива с памучна кърпа, захлупва се с капак и се оставя за 15 минути.
Ризотото се сервира горещо, посипва се с бекон и с настъргани люспи пармезан.
Коментари