ДОНЪТ НА ФУРНА

Домашни понички на фурна

2 - яйца . L на стайна температура
135 г -  кристална захар
1 1/2 ч . л - екстракт ванилия
12 г - бакпулвер 
щипка сол
3/4 ч . л - смляно индийско орехче
345 г  - бяло обикновено брашно
55 г - разтопено масло
120 мл - прясно мляко на стайна температура
ТОПИНГ
55 г - разтопено масло
200 г - кристална захар 
2 пълни ч . л - канела  на прах 

Фурна - 180 градуса.
Плоска тава с хартия за печене.
Пресява се брашното с бакпулвера, солта и индийското орехче. 
Разбърква се и се оставя настрана. 
Маслото се разтопява и се оставя на стайна температура.
В купата на миксера се разбиват яйцата и захарта до побеляване. 
Добавя се ванилията. 
На ниска скорост на миксера се прибавя на три пъти брашното, на два пъти маслото заедно с прясното мляко, (събират се заедно), като се завършва с брашно. 
Замесва се тесто, което е много меко.
Изважда се от купата на миксера и се поставя в тава, покрива се с фолио и се оставя в хладилник за 1 час, за да се стегне тестото. 
След това време се изважда върху посипан с брашно плот, като се посипва и отгоре и с точилка се разточва с дебелина около 1/2 см.
С формичка се изрязват кръгове с диаметър около 7 см, а в средата с по-малка формичка, за да се получи характерната дупка на поничката Донът. 
Поставят се в тава, покрита с хартия, на разстояние между поничките.
Пече се на 170-180 градуса за около 14 до 16 минути.


ТОПИНГ
Маслото се разтопява. Захарта се разбърква с канелата. Веднага след като се извадят поничките от фурната се намасляват с четка с масло от всички страни и се потопяват в канелената захар.
https://www.joyofbaking.com/
Изключително лесни и вкусни понички приготвени на фурна, с чудесна структура на тестото. Това е един лесен вариант, а и малко по-здравословен на така известната американска поничка Донът.
По желание може да се посипе и с различни декорации, включително и с шоколад.

Домашни понички на фурна

Коментари

Популярни публикации