АРМЕНСКИ ТИКВЕН ЩРУДЕЛ НА АНИ ШАКАРЯН


Тиквен щрудел на Ани Шакарян

1/2 1/2  - половин парче средно голяма . тиква  (цигулка)
1 п1 пакет кори за баница
окошепа и половина сушени - кайсии
захзахар Мусковадо - на вкус
наснастъргана портокалова кора от 1 портокал
3 ч 1ч.. л - канела на прах 
1 1/1 1/2 ч . л - джинджифил на прах
1/2 ч . л -  настъргано индийско орехче 
около 5 с. л - галета
100 г - масло
100 мл - олио
около 100 г - орехи
пудра захар - за поръска

Тиквата се почиства, обелва и настъргва на ренде. Поставя се в тенджерка на умерен огън с малко вода, за да се задуши и омекне, за няколко минути при непрекъснато разбъркване.
Течността трябва да изври напълно. Мазнина не се добавя. На ситно се нарязват сушените кайсии и се добавят към тиквата. Разбърква се.
Орехите се накълцват с нож на едро, оставят се настрана.
В купичка се смесват сухите подправки, оставят се настрана.
Портокаловата кора се настъргва, оставя се настрана.
Разтопяват се и двата вида мазнина.
Взима се една кора и се намазва обилно с мазнина. Похлупва се с втора такава и с лъжичка се поръсва със сухите подправки навсякъде. Поръсва се тук-там и с настърганата портокалова кора и орехи. С лъжица се поръсва с галета в дъното на кората, където ще се разположи плънката.
Взима се от тиквената смес и се поръсва на късата страна на кората по дължина. Поръсва се с кафявата захар на вкус. Навива се на руло и се прехвърля в тавата.
Останалите кори се поръсват и навиват по същия начин. Добавят се в тавата. След като са наредени обилно се намазват с мазнина.
Пече се на 170 градуса за около 30-35 минути.
След като се охлади щруделът се поръсва с пудра захар.
http://www.vkusnoteka.bg/




Коментари

Популярни публикации