ПОНИЧКИ НА ФУРНА


380 г - универсално брашно 
50 г - кристална захар
1/2 малка ч.л. - сол 
2 1/2 ч . л - суха френска мая
160 мл - топло прясно мляко
60 г - разтопено масло
1/2 ч . л - екстракт ванилия
1 - яйце 
и още
около 100 г - сладко по избор
около 7 0 г - кристална захар за овалване
1/2 ч . л - канела на прах
2 с . л - разтопено масло
Фурна -  180 градуса
Плоска тава покрита с хартия за печене.
В купата на миксера се смесва половината брашно и 1/4 от захарта и се прибавя маята, топлото мляко, яйцето и ванилията. Разбърква се добре с телена бъркалка и се оставя да шупне за около 10 - 15 минути. След тези минути се поставя куката за месене на тесто и се прибавя и останалото брашно и останалата захар. Омесва се тесто, което да не лепи по пръстите на ръката и да е почистило купата на миксера, т.е. да се е отделило от стените й. Това измесване е около 10 минути на средна скорост. Тестото се изважда и се  оставя да втаса за около 1 час на стайна температура.
Втасалото тесто се разточва на около 3 - 4 мм дебелина. С ринг  около 7 см се изрязват кръгове. Подреждат се в тавата с малко разстояние едни от други. Покриват се и се оставя да втасат отново за около 30 минути. 
Изрезките се събират ,разточват и изрязват по същия начин. 
Пече се на 180 - градуса за около 10 - 12 минути.
Изваждат се от фурната и още горещи със силиконова четка  се намазват с разтопено масло от всички страни. Овалват се в канелената захар, подрежда се . С остро ножче се пробожда всяка поничка. Точно там с пош и кръгъл накрайник се напълват със сладко по избор. 
Моето сладко е домашно от малини.
https://natashaskitchen.com/


Коментари

Популярни публикации