СЛАДКИШ С ЧЕРЕШИ И РИКОТА


Черешово време е вече и как да не завъртя един лесен и бърз сладкиш с череши в компанията на рикота. Черешите и рикотата се обичат и се получават много леки и приятни десерти без много труд. Купих уж добри череши, а то се  оказа че изобщо нямат сладост  и вместо да ми се размотават из хладилника аз набързо ги превърнах в лек десерт. 
МАСЛЕНО ТЕСТО
250 г - универсално брашно
135 г - студено масло на кубчета
125 г - кристална захар
1 - яйце L
1 - яйчен жълтък
настъргана кора от 1 лимон
щипка - сол
ПЛЪНКА
400 г - рикота
100 г - кристална захар
настъргана кола от 1 лимон
около 200 г - череши
Фурна - 180 градуса
Квадратна форма застлана на дъното с хартия за печене -  18/18 см и с намаслени стени.
В купа се изсипва брашното,  и се прибавя маслото на кубчета. С ръчен блендер, вилица, нож се довежда до трохи. Прибавя се захарта, солта и настърганата лимонова кора. По средата на сместа се счуква яйцето и се прибавя жълтъка. Разбърква се с пръстите на ръката докато се образува топка тесто. Оформя се на дикс, завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
Охладеното тесто се разточва върху брашно с дебелина около 4 мм. Прехвърля се във формата , оформя се дъното с пръстите на ръката и се оформя борд около 2 см . височина. Изрезките от тестото се оставят във фризер, за да може добре да стегнат.
В купа се изсипва рикотата и захарта. Разбърква се, добавя се настърганата кора лимон. На дъното на тестото се изсипва цялата рикота, отгоре се подреждат с малко разстояние почистените череши. Изважда се тестото,  което е отделено във фризера и за по лесно се настъргва отгоре с едро ренде, върху черешите.
Пече се на 180 градуса за около 35 - 40 минути.
https://video.cookist.com/


Коментари

Популярни публикации