ШОКОЛАДОВА ФЪДЖ ТОРТА


300 мл - вода, стайна температура
80 г - високомаслено какао
280 г - универсално брашно
1 1/2  малка ч.л - бакпулвер
1/2 малка ч. л - сода бикарбонат
щипка - сол
1 ч . л - смляно кафе за еспресо 
300 г - кристална захар
240 мл - олио
4 - яйца L
1 с . л - екстракт ванилия
ШОКОЛАДОВ КРЕМ - ГЛАЗУРА
180 г - черен кувертюр на парчета
250 г - масло на стайна температура
300 г - пудра захар
1 ч . л - екстракт ванилия
Фурна 180 градуса
4 кръгли форми с диаметър 20 см покрити с хартия за печене
В  касерола се смесва водата и какаото. Поставят се на слаб котлон  и при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка се отстраняват всички бучици. Сваля се от котлона и се оставя да се охлади.
В купа се смесва брашното, бакпулвера, содата, солта и кафето на прах. Разбъркват се.
С миксер  на висока скорост се разбива олиото, захарта, яйцата, ванилията до много бледа, гъста и пухкава смес , за около 7 - 8 минути. Ще увеличи обема си двойно. Прибавя се   1/3  от брашнената смес, разбива се да се приеме и се прибавя  1/3 от охладената какаова смес. Така на порции се прибавя цялото количество,  като се завършва с брашнената. Разбива се за кратко,  докато се смесят съставките.  Полученото тесто е доста мокро и така трябва да бъде. За да се получат равни по размер платки може сместа да се измери на кантарче и да се разпредели по равни грамажи в четирите  формите. ( Рядко имаме равни форми с еднакъв диаметър, затова може и да се пече поединично, като следват платка след платка, но тогава се действа бързо, изважда се горещата платка, обръща се върху хартия за печене,  поставя се нова хартия за печене  и се изсипва нова порция смес. Може и да се пече на два пъти сместа, като  всяка  напълно охладена платка се разрязва на две части. Може и наведнъж да се изпече , като времето във фурната се увеличава и се прави тест-проверка с дълго дървено шишче и след като е напълно охладена да се разреже на 4 части.  Всичко това е по избор )
Пече се на 180 градуса , ако са единични за около 10 - 12 минути, а ако е цяла платка е около 40 - 45 минути.  
Изваждат се и се охлаждат напълно.


ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА
В топилка се разтопява шоколада. Охлажда се до стайна температура.
С миксер на висока скорост се разбива маслото до крем. Добавя се половината от пудрата захар и се разбива отново на висока скорост на миксера до побеляване. Добавя се и другата половинка захар и отново се разбива до лек, пухкав крем.  Прибавя се на струйка разтопения шоколад при непрекъснато разбиване. Получава се пухкав и много вкусен шоколадов крем.  Мислено се разделя на 4, а най-добре е да  се измери количеството и раздели , така кремът между платките ще бъде изравнен.
След като платките са напълно охладени се поставя една  върху тортена подложка. Намазва се с 1/4 от крема. Покрива се с нова платка - крем и следва нова платка - крем. Тортата се измазва  отгоре и отстрани.  Останалото количество от крема се поставя в пош и със звездовиден накрайник се шприцоват розички за декорация  отгоре на тортата.
Оставя се в хладилник за 1 - 2 часа.
https://somethingsweetsomethingsavoury.com/




Коментари

Популярни публикации