ЯПОНСКИ ЧИЙЗКЕЙК


Тази рецепта отлежаваше от много време и ето че и на нея и дойде времето. Мога да кажа съвсем спокойно, че  е един от най-добрите  чиийзкейкове, много деликатен, с мека и влажна лека и пухкава структура, на която не може да се устои.
В рецептата има екстракт ванилия и лимонов сок, но може да се прибави по избор бадемов екстракт, ромова есенция или кокосов аромат, по избор е. 
За да се получи добре е необходимо формата добре да се опакова отвън с двойно алуминиево фолио, защото ще се пече на водна баня и не трябва да влиза вода.
Също така е важно да се внимава когато се приготвя меренга, той трябва да е с меки върхове и внимателно да се включва с въртеливи движения. Не на последно място  е от огромно значение и температурата на фурната .
Но при всички случай това е една лесна рецепта , с малко съставки и процесът на приготвяне е елементарен.
6 - яйца L
255г - крем сирене
50 г - масло на стайна температура
100 мл - прясно мляко
1/2 ч . л - екстракт ванилия
1 с . л - лимонов сок
60 г - универсално брашно
20 г -  царевично нишесте, или 1 1/2 с . л .
щипка - сол
135 г - кристална захар
Фурна - 160  градуса
Кръгла форма с ринг 20 с м  с добре опаковано дъно и стени  с височина 10 см с хартия за печене и също така добре опаковани стени отвън с двойно алуминиево фолио.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
В купа подходяща за водна баня се слага крем сиренето, маслото и прясното мляко. На слаб котлон се стопяват до напълно гладък крем.  Сваля се от котлона и се прибавя ванилията. Оставя се да се охлади за 5 минути и се добавят жълтъците един по един при разбъркване с телена бъркалка, следва лимоновия сок . Над купата се пресява брашното , нишестето и солта и се разбърква отново с телена бъркалка до хубав гладък крем.  Оставя се настрана.
Белтъците се разпенват добре с миксер и по-малко се добавя захарта. Разбиват се  до меки върхове.  Много бавно и внимателно на порции се прибавят към жълтъчната смес  с шпатула, не бива да пада обема на сместа. Трябва да се получи много лек и пухкав крем.
Цялата смес се изсипва във формата и леко се почуква върху плот , за да излезе въздуха. Поставя се в по- голяма форма, в която отстрани се  налива гореща вода, до половината на формата.
Пече се в затоплена точно на 160 градуса за 1 ч и 10 минути.  до златисто кафяво . След това се изключва фурната и се оставя на леко отворена врата за 20 - 30 минути, така както е във водната баня.
След 30 минути се изважда от фурната и се освобождава от формата и се отстранява хартията за печене. Оставя се да се охлади и се прехвърля в сервизна чиния. Оставя се за 1 нощ в хладилник.
Напудря се с пудра захар.
https://www.homecookingadventure.com/recipes/japanese-cheesecake



Коментари

Популярни публикации