КАРТОФЕНО ПЮРЕ СЪС СИРЕНЕ ЧЕДЪР


Картофеното пюре е добър другар към всички видове ястия, които са приготвени от месо или риба. Препоръчително е да се сервира горещо, за да не загуби част от кремообразната си структура.
Може да се съхранява в хладилник и да се регенерира на слаб котлон,  като се добавя по малко горещо прясно мляко, но най-добре е да се добавя гореща сметана.
За да се приготви добро кремообразно картофено пюре е от значение  присъствието на висококачественото масло , сметана в достатъчни количества, а в допълнение и с малко настъргано сирене се превръща в прекрасна компания на различните ястия.
800 г - картофи
200 мл - сметана 30 -35 %
150 г - масло
100 - 150 мл - картофена вода
50 г - настъргано сирене Чедър
1 ч . л - сол
щипка- две -  настъргано индийско орехче
1 - дафинов лист
1/2  ч . л - смлян бял пипер
Картофите се почистват и нарязват почти на еднакви парчета. Това ще спомогне равномерно да се сварят. Поставят се в дълбока тенджера с достатъчно вода да ги покрие , добавя се лъжичката сол, дафинов лист и се оставят на умерен котлон до сваряването им, но не и до разваряване.  С решетъчна лъжица се изваждат  от водата,  като  се запазва 100 - 150 мл от нея, тя ще послужи да се разреди картофеното пюре до желана консистенция.
Сварените картофи се поставят в купата на миксера и с телената бъркалка се разбиват. В касерола се стопява маслото, сметаната и настърганото сирене, като се разбърква с телена бъркалка до хомогенен сос. Добавя се при разбиване към картофите в миксера. Разбива се до гладкост за около 5 - 6 минути на средна скорост. За да се коригира картофеното пюре се прибавя от картофената вода , също може да се добави и още малко сметана. Накрая се прибавят щипка индийско орехче и смлян бял пипер, ако е необходимо се коригира и солта, разбърква се. Картофено пюре е готово за сервиране.
https://www.directoalpaladar.com/



Коментари

Популярни публикации