СЕМПЛА ШОКОЛАДОВА ТОРТА


Рецептата е за семпла шоколадова торта, еднослойна, с богата шоколадова заливка, влажна и фина структура. Много е  подходяща за следобедна закуска с чаша мляко или чаша горчиво кафе. За направа е много лесна, всички продукти могат да се разбъркат в самата форма и след това да се изпече. Това е малко необичайно, затова често се нарича и "лудата торта". Това е удобство да не се  измиват след това съдовете, но въпреки това предпочетох да разбия съставки в отделна купа и след това да ги прехвърля във формата за печене. Въпрос на избор.
195 г - универсално брашно
200 г -  кристална захар
25 г - високомаслено какао
1 малка ч . л - бакпулвер или само 4 грама
1/2 малка ч. л . -  сода бикарбонат, или 2 грама
щипка - сол
75 г - разтопено масло
240 мл - топла вода
1 с . л - лимонов сок
1 ч . л - екстракт ванилия
1 ч . л -  разтворимо кафе
ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
170 г - черен кувертюр
180 г - сметана 35%
1 с . л - масло
Фурна  -  180 градуса
Форма 20/20 с м покрита на дъното с хартия за печене
В голяма купа се разбъркват с телена бъркалка брашното, захарта, ,  какаото, бакпулвера, содата и солта.
Добавя се разтопеното масло , водата, кафето,  лимоновия сок, ванилията и всичко добре се разбърква. 
Сместа се изсипва във формата.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 28 - 30 минути. Винаги се прави тест-проверка с дълго дървено шишче поставено по средата и ако излезе сухо тортата е готова. 
Изважда се от фурната, оставя се за 15 минути в самата форма и след това се изважда върху решетка напълно да се охлади.
ГАНАШ
Поставят се в купа нарязаните парчета шоколад . Загрява се сметаната  с маслото, до точка на кипене  и се излива върху шоколадовите парчета. Оставя се на 1 - 2 минути, да се разтопи шоколада и се разбърква от центъра навън , до гладък крем. Оставя се на стайна температура , докато напълно се охлади и се получи гъст ганаш. (за да съм сигурна , че е с правилната консистенция, за да не ми се разтече го оставих на стайна температура за една нощ. Получи се разкошен мек, фин шоколадов ганаш. ) Разстила се върху тортата, като  може да се хващат и страните й.
Това е цялата рецепта, лесна, бърза и не на последно място много вкусна.
https://www.joyofbaking.com/ChocolateCake.html



Коментари

Популярни публикации