ПЛОДОВ ПИРОГ


МАСЛЕНО ТЕСТО
220 г - универсално брашно
щипка - сол
1 с . л  - кристална захар
120 г - студено масло на кубчета
2 - яйца
ПЛОДОВ ПЪЛНЕЖ
250 г - рикота
180 г - кристална захар
400 г - заквасена сметана
1 пакетче - ванилин
4 - яйца
50 г - универсално брашно + 1 с . л.-  царевично нишесте
500 г - плодове -  сини сливи и праскова


Фурна - 200 градуса за 10 минути и още
180 градуса  - до готовност
Форма с ринг 26 см , с намаслено  дъно и стени  и покрита са хартия за печене  само на дъното.
В купа се изсипва брашното, солта, захарта разбърква се с телена бъркалка и се прибавя маслото на кубчета. Претрива се с ръчен блендер, пръсти, или вилица/нож докато се доведе до трохи. Прибавят се яйцата   и се замесва меко тесто. Завива се във фолио и се оставя за 20 минути в хладилник.
През това време се приготвя крема за заливката на пирога.
В купа се изсипва сметаната, захарта,  рикотата, ванилина  и се разбърква с телена бъркалка до гладък крем. Прибавят се и разбитите предварително яйца с малкото брашно и нишестето и отново хубаво се разбърква с телена бъркалка, до напълно гладък крем.
Охладеното тесто се разточва по -голямо от дъното на формата, за да може да се оформи висок борд, около 4 см. Горната част на тестото пръсти или виличка се оформя декоративно .
Върху тестото се подреждат разполовените сини сливи, а по средата се подреждат филийки праскова. Отгоре са залива с крема.
Пече се на 200 градуса за 10 минути. Фурната се намалява до 180 градуса и се пече до получаване на златисто-запечена кора. Дали е готов се разбира , че стените на пирога  са се отделила от стените на формата, също така и до суха клечка поставена по средата.
Изважда се и се оставя да се охлади в самата форма до стайна температура, а след това се охлажда за 4 - 5 часа в хладилник.



Коментари

Популярни публикации