ТЕЛЕШКО ПО ГРАДИНАРСКИ


Рецептата е много близо до гювеч, но все пак има и известна разлика и това е, че не присъства бамя и домати.
600 г - телешки шол
2 средно големи - патладжани
2 малки - тиквички
1 голяма глава - лук
1 стрък - селъри
1  - зелена чушка
1 - червена чушка
100 г - грах от консерва
4 - 5 малки - картофа
1 с . л - червен пипер
около 50 мл - зехтин Екстра Върджин
1/2 ч . л - това са около 10-  12 зърна едро счукан черен пипер
1 ч . л - сол
щипка - две  - джоджен
щипка - две - мента
1 с . л - брашно
Патладжаните се почистват и се обелват на райета. Тъй като вече сме в средата на лятото патладжаните не са пролетни и трябва да се отстрани горчивият им сок, затова се нарязват на кубчета, около по-голяма хапка, посоляват се и се оставят да се отцедят за 20 - 30 минути. След това се изплакват под студена вода.
Месото се почиства от всякакви жилки, и се нарязва на  големи хапки. Поставят се в дълбока тенджера със зехтин и се запечатват до коричка. Когато се постави месото в горещата мазнина не се разбърква, не се обръща в началото. Нека да се зачерви добре и да запази своите си сокове, в противен случай то се разкъсва, соковете му изтичат и изпаряват и месото ще остане сухо.  След като направи добра запечена коричка, лесно ще се обърне и от другата страна. След като се е запечатило се добавя на едро нарязан лук, селъри,  чушките нарязани на по едри  хапки и се поръсва с червен пипер.  Разбърква се и се оставя да се задуши до омекване. Следват картофите нарязани на две или на четири, следват тиквичките нарязани на по едри парчета, граха,  накрая нарязаните патладжани. Поръсва се с едро  счукан черен пипер, поръсва се и  с джоджен, мента и солта. Оставя се на котлона да заври при периодично разбъркване. В 500 мл вода се разбърква брашното и се добавя. От тенджерата се прехвърля в тава, и се покрива с  алуминиево фолио или в керамичен/глинен съд с капак.
Пече се на 180 градуса за 1 час , фурната се намалява на 160 градуса за още 1 час.
Отстранява се фолиото/капака и се запича за 10 - 12 минути.
След като е напълно готово се изважда от фурната и се поръсва с наситнен магданоз.


Коментари

Популярни публикации