ПИКАНТЕН ИСЛИМ КЕБАП - ЯСТИЕ ОТ ОРИЕНТА
500 г - телешка/агнешка - кайма
1 следно голяма глава - лук
1 ч . л с връх - смлян черен пипер
2 ч . л - смлян кимион
3 - 4 скилиди пресован - чесън
1/2 ч . л - лют чили пипер
2 с . л - наситнен магданоз
4 по възможност дълги - патладжана
250 мл - доматен сос
1 ч . л - доматено пюре
1/2 ч . л - кристална захар
щипка - две - смляна канела
1 ч . л - сол
чери домати на половинки
зелени чушки на средно големи парчета
босилек
зехтин за готвене - Екстра Върджин
Към каймата се прибавя ситно нарязан лук, чесъна, наситнен магданоз, черен пипер, кимион, сол и чили пипер и много хубаво се омесва. Покрива се с фолио и се оставя за 4 - 5 часа в хладилник.
Патладжаните се обелват на райета. Нарязват се на филии, около 3 - 4 мм посоляват се и се оставят да се изцеди горчивината им, за 30 минути. След това се измиват под студена вода и се подсушават в домакинска хартия. Може да се обработят на грил-тиган или да се изпържат за кратко с зехтина. Предпочетох да ги изпържа за кратко в зехтин. Трябва да останат малко сурови, но и да може да се завиват на руло. Изваждат се от тигана и се поставят върху домакинска хартия, за да се отцедят от мазнината.
От каймата се оформят кюфтенца с големина на топче за тенис на маса. Изпържват се в същата мазнина от патладжаните, за кратко, колкото да стегне каймата, не повече, защото ще ги чака още готвене във фурната.
Всяко кюфтенце се завива в 2 ленти патладжан ( лентите патладжан се поставят на кръст и по средата се поставя кюфтенцето, завиват се) и се забожда с клечка за зъби, като отгоре се забожда и половинка домат и парче чушка.
Подреждат се в тавичка и се заливат с 250 мл. доматен сос разбъркан с доматеното пюре. Прибавя се и лъжичката захар, още малко черен пипер и задължително щипка - две смляна канела. Точно канелата ще предаде онзи неповторим аромат и вкус на ястието, не я пропускайте.
Така приготвено се поставя в затоплена фурна на 200 градуса за около 20/25 минути.
Изважда се и се поръсва с малко наситнен магданоз или накъсан босилек.
Ралица Николаева https://domashnivkusotii.com/2015/06/blog-post_86-2.html
Коментари