НАЙ - ДОБРОТО КАКАОВО - КАФЕЕНО - ШОКОЛАДОВО ФЪДЖ БРАУНИ
Рецепти за фъдж - брауни съм пускала вече и всяка претендира, че е най-добрата. По принцип у дома много се харесва брауни сладкиш, някои с ядки, други - не, един такъв много шоколадов, много ароматен и като отхапеш някак си е малко като дъвка, ама не съвсем и съответно преглъщаш с удоволствие. Така и тази рецепта, точно съм изписала заглавието му, и наистина е вълшебен, хрупкава коричка, която се разпуква между зъбите и от хапката се разлива шоколад....заслужава си да се опита. Единствената разлика между това брауни и другите , които съм пускала е, че тук присъства и кафе и точно това кафе засилва вкуса на шоколада, не го пропускайте.
120 г - универсално брашно
1/2 ч . л - бакпулвер
1/2 ч . л - сол
45 г - високомаслено какао
2 пълни ч . л - висококачествено нексафе на прах
170 г - масло на стайна температура
35 мл - канола олио, или обикновено олио
240 г - кристална захар, разделена 2 х 120 г
2 - яйца L
1 - яйчен жълтък L
130 г - млечен шоколадов чипс , или нарязан шоколад
Фурна - 170 градуса
Квадратна форма 20/20 см изцяло облицована с хартия за печене Отгоре леко се напръсква със спрей мазнина, или леко се минава с парче масло.
В купа се пресява брашното, бакпулвера, какаото и солта. Оставя се настрана.
В касерола се стопява маслото, заедно с олиото и половината захар - 120 г. Разбърква се, докато маслото и захарта се разтопят, изключва се котлона и се оставя на котлона, трябва да е топла сместа.
В купа се разбиват с телена бъркалка всичките яйца с останалата захар, около 30 - 40 секунди. Не е необходимо да се ползва миксер. Бавно, на струйка се прибавя топлата шоколадова смес при непрекъснато и енергично разбъркване, докато напълно се комбинира в сместа. Добавят се сухите съставки, разбърква се с шпатула и се прибавят шоколадовите стърготини. Разбъркват се, само докато се разпределят . Не се прекалява с разбъркването, за да не се превърне сместа в кейково тесто.Сместа е тежка. Изсипва се във формата, разпределя се с шпатула.
Пече се в затоплена на 170 градуса за 27 максимум 28 минути, така ще остане отвътре сочен и ще има хубава коричка. Ако печенето е малко повече , около 30 минути няма да се получи онази сочена консистенция на тестото, и ще се получи малко по сух, а всяко брауни с това е известно, че отвътре е сочно и много приятно лепкав-шоколадов фъдж.
Коментари