НАЙ - ДОБРОТО КАКАОВО - КАФЕЕНО - ШОКОЛАДОВО ФЪДЖ БРАУНИ


Рецепти за фъдж -  брауни съм пускала вече и всяка претендира, че е най-добрата.  По принцип у дома много се харесва брауни сладкиш, някои с ядки, други - не,  един такъв много шоколадов, много ароматен и като отхапеш някак си е малко като дъвка, ама не съвсем и съответно преглъщаш с удоволствие.  Така и тази рецепта, точно съм изписала заглавието му,  и наистина е вълшебен, хрупкава коричка,  която се разпуква между зъбите и от хапката се разлива шоколад....заслужава си да се опита. Единствената разлика между това брауни и другите , които съм пускала е,  че тук присъства и кафе и точно това кафе засилва вкуса на шоколада, не го пропускайте.
120 г - универсално брашно
1/2 ч . л - бакпулвер
1/2 ч . л - сол
45 г - високомаслено какао
2 пълни ч . л - висококачествено нексафе на прах
170 г - масло на стайна температура
35 мл - канола олио, или обикновено олио
240 г - кристална захар,  разделена 2 х  120 г
2 - яйца L
1 - яйчен жълтък L
130 г - млечен шоколадов чипс , или нарязан шоколад
Фурна - 170 градуса
Квадратна форма 20/20  см изцяло  облицована с хартия за печене Отгоре леко се напръсква със спрей мазнина, или леко се минава с парче масло.
В купа се пресява брашното, бакпулвера, какаото и солта. Оставя се настрана.
В касерола се стопява маслото, заедно с олиото и половината захар - 120 г. Разбърква се,  докато маслото и захарта  се разтопят, изключва се котлона и се оставя на котлона, трябва да е  топла сместа.
В купа се разбиват с телена бъркалка всичките яйца с останалата захар, около 30 - 40 секунди. Не е необходимо да се ползва миксер. Бавно, на струйка се прибавя топлата шоколадова смес при непрекъснато и енергично разбъркване, докато напълно се комбинира в сместа. Добавят се сухите съставки, разбърква се с шпатула и се прибавят шоколадовите стърготини.  Разбъркват  се,  само докато се  разпределят .  Не се прекалява с разбъркването, за да не се превърне сместа в кейково тесто.Сместа е тежка. Изсипва се във формата, разпределя се с шпатула.
Пече се в затоплена на 170 градуса за 27 максимум 28 минути, така ще остане отвътре сочен и ще има хубава коричка. Ако печенето е малко повече , около 30 минути няма да се получи онази сочена консистенция  на тестото, и ще се получи малко по сух,  а всяко брауни с това е известно, че отвътре е сочно и много  приятно лепкав-шоколадов фъдж.



Коментари

Популярни публикации