ЛЯТНА ДОМАШНА ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ДОСТЪПНИ ПРОДУКТИ


Рецептата е за постна  лятна зеленчукова супа с много малко съставки, но това не означава, че не е вкусна, напротив, получи се една много свежа супичка, която всеки ще хареса в горещите дни.
1 голяма глава -лук
2 - моркова
1 - зелена чушка
1 - червена чушка
250 г - картофи
1 стрък - селъри
1 малък - домат, той е по избор, аз го избегнах 
1 ч . л - сол
щипка - две - настъргано индийско орехче
1 шепа - фиде
50 мл - сухо бяло вино
около 50 мл - зехтин Екстра Върджин
30 г - масло
за застройката
400 г - кисело мляко
1 с . л - универсално брашно
1 - яйце L
наситнен магданоз и копър
В дълбока тенджера в сгорещен зехтин се задушава лук нарязан по възможност на най-ситно. Добавят се настъргани  на едро ренде едната чушка , също настърган  и един морков, посолява се със сол, индийското орехче  и се оставя на умерен котлон, докато омекнат, около 3 - 4 минути, при периодично разбъркване.   След като останат на мазнина се налива виното и се оставя за 1 - 2 минути да се изпари алкохола, разбърква се. Налива се около 1.5 л гореща вода и щом кипне се прибавят   картофите нарязани на дребни кубчета, другата чушка на малки парчета и вторият морков на шайби.  Към края на готвенето се прибавя и шепата фиде, разбърква се. 
След като зеленчуците са напълно сверени се сваля от котлона и се оставя за 5 - 6 минути ,малко да се охлади. През това време се разбива киселото мляко с лъжицата брашно и яйцето . Прибавя  се един горещ черпак към яйчената смес при енергично разбъркване. Така следват и още 5 - 6 черпака, за да може да се изравни температурата на супата и да не се пресече яйцето. Цялата смес се връща в тенджерата и разбъркването продължава за още малко време. Накрая се поръсва с наситнен магданоз и копър. 
Сервира се приятно охладена.
https://m.facebook.com/hitrinite/posts/1362529200584970



Коментари

Популярни публикации