ОРИЗОВ ПУДИНГ С ЯГОДОВА ЗАЛИВКА


180 г - ориз Арборио / Карнароли
800 мл - вода
щипка - сол
800 мл - прясно мляко
8 с . л - кристална захар
1 ч . л - царевично нишесте
1 ч . л  - ванилия екстракт
тънко изразяни цели лимонови кори със зеленчукобелачката
300 г - свежи/замразени ягоди
3 с . л - кристална захар
1 с . л . лимонов сок
Ползвала съм замразени ягоди.
В касерола се изсипва ориза, той не се измива под вода, за да не се отстрани нишестето, което ще придаде онзи кремообразен вкус на пудинга и се налива студена вода и щипката сол.  Поставя се на умерен към слаб  котлон   при периодично разбъркване,  докато почти поеме водата. 
Затопля се  до горещо прясното мляко с изрязаните лимонови кори и се  прибавя към ориза, оставя на котлона  при периодино разбъркване, докато се превърне в нежен крем.  Към края на готвенето се отстраняват лимоновите кори и се  добавя захарта и размитото в малко студена вода царевично нишесте. Разбърква се, докато се разтвори захарта и се сгъсти.  Сваля се от котлона, прибавя се ванилията, разбърква се внимателно  и се разсипва в купички.
Замразените ягодите се поставят в касерола заедно със захарта и 30 мл студена вода. Оставят се на котлона за около 15 минути да къкрят леко и да се сгъсти сока им. Накрая се прибавя и лимоновия сок. Свалят се и половината от тях се пасират в блендер. Прецеждат се през цетка, за да се отстранят семената им и да се получи чист сироп. Другата част, която е  с плодовете се поставя по средата на  пудинга в купичката , а отстрани се налива от ягодовия сироп.
Гарнира се със свежа мента.






Коментари

Популярни публикации