БРИОШ КИФЛИ МАЙОРКА


Кифлите Майорка са елегантни, супер меки , ефирни и се разтопяват след всяка хапка Тези маслени кафли са богати на яйца, масло и хубава ванилия, заслужават си вниманието и най-важното е, че тестото не се измесва, не се работи директно с ръка или миксер, а се работи само с една дървена лъжица
 , което ги прави още по привлекателни.
8 г -суха мая
125 мл - топла вода
190 мл -  топло прясно мляко
125 г - масло,  разтопено на стайна температура
3 с . л - разтопено масло
1/4 ч . л - сол
3 -  яйчени жълтъка
540 г - универсално брашно
1 ч . л - екстракт ванилия
пудра захар за поръска

В голяма купа се изсипва маята, половината от захарта  и топлата вода. Разбърква се и се оставя за 5 - 10 минути да се активира. По принцип сухата мая не се активира предварително, но аз спазих рецептата, така както е зададена. Добавя се прясното мляко, останалата захар, разтопеното масло и ванилията. Разбърква се с дървената лъжица и постепенно се прибавя брашното, като се разбърква. Брашното ще се усвои напълно, то това няма да е гладко измесено тесто, стои грубовато, но така трябва да бъде. Покрива се с фолио  се оставя да втаса за около 1 час, или докато изпълни купата.
Втасалото тесто се натиска да излезе въздуха и се прехвърля върху набрашнен плот. Разточва се с точилка на правоъгълник около 46/36 см. Намазва се изцяло  посредством четка с останалото , това са 3 с . л . разтопено масло. С нож за пица, или друг удобен на ръката,  от дългата страна се нарязва на ленти около 2.5 см всяка. Всяка лента се завива на руло и се подрежда в плоска тава върху хартия за печене с разстояние една от друга. Оставят се да втасат отново за около 1 час. Преди да се вкарат във фурната се намазват с пълномаслена  сметана. ( ако не се разполага в момента със сметана нека да се намажат с пълномаслено прясно мляко )

Пече се на 180 градуса за около 12 - 14 минути или до леко златисто.
Изваждат се , охлаждат се и се поръсват обилно с пудра захар.




Коментари

Популярни публикации