ЯБЪЛКОВАТА КЕЙК - ТОРТА НА ЛОРД БАЙРОН - LORD BYRON`S APPLE CAKE


Този сладкиш, кейк, с помпозното име- "Ябълкова торта на Лорд Байрон" е представена от I sapori di casa, видях я и тъй и тъй ми се намират виладжийски грозни ябълчици, защо да не ги употребя. В рецептата пише, че лорд Байрон е живял в столицата на Венето, точно в Палацо Мочениго, където като любопитен и отворен човек е научил венециански диалект , също така и оценил местната кухня, като този вкусен ябълков пай, последствие му станал любим с чашата кафе.
Този кейк е беден на продукти, основата са ябълки и ябълки, само 2 с . л. зехтин,  малко брашно, малко яйца и захар и въпреки това е с прекрасен резултат ,мека и влажна  текстура.

1 кг - ябълки
150 - универсално брашно
150 г - кафява захар
2 ч. л - бакпулвер
50 г - орехи
100 мл - прясно мляко
настъргана лимонова кора и сок от  1 лимон
2 - яйца L
1 ч . л - канела на прах
щипка - сол
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
пудра захар за поръска
Форма - d 20 см с намаслени стени и леко покрити с брашно и с хартия за печене на дъното.
Ябълките се обелват, почистват и нарязват на тънки филийки. Поставят се в купа и се заливат със сок от 1 лимон, разбъркват се и се оставят настрана. Една част от тях, около 15 филийки се отделят, те ще послужат за довършване на кейка , също и малко орехи.
Орехите се нарязват на едро.
В купа се пресява брашното с бакпулвера, добавя се захарта, канелата, настърганата лимонова кора, щипката сол, яйцата, прясното мляко, зехтина.  Всичко се разбърква с телена бъркалка до напълно гладка смес.
Половината от сместа се изсипва във формата, разпределя се. 
Отгоре се подрежнат шахматно филийките ябълки , като между тях се  разхвърлят малко от орехите.  Между ябълките може малко да се поръси канела. Моите ябълки не бяха сладки, затова на всеки ред поръсих и по 1 до 2 шипки кафява захар, това е  по избор и вкус. Отгоре се залива с останалото кейково тесто, леко с шпатула се заглажда и се подреждат отделените ябълкови филийки и се разхвърлят останалите орехи.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 40 - 45 минути.
Изваждат се, охлажда се в самата форма и се изважда върху решетка.
Посипва се с пудра захар.



Коментари

Популярни публикации