ЛИМОНОВ ТАРТ С БЕЛТЪЧЕН МЕРЕНГ

 

Трябваше ми сладкиш, не, нямаше повод, но така бях решила, че ми трябва не какъв да е сладкиш, а торта, но и да не е крайно сложна, да се работи бързо и общо взето лесно.  Колкото и да съм фен на шоколада, този път си избрах лимонова торта и не сгреших. Разкошен лимон десерт , хрупкава маслена  основа , разкошен, ефирен лимонов крем и плътен препечен белтъчен меренг.
ТАРТ
110 г - масло, стайна температура
30 г - пудра захар
1 - яйце L, стайта температура
160 г - универсално брашно
50 г - бадемово брашно
1 г - сол
15 мл - прясно мляко , само ако е необходимо
1 - леко разбит белтък за намазване на маслената кора
ЛИМОНОВ ПЪЛНЕЖ
200 г - кристална захар
40 г - царевично нишеста ( ползвам картофено нишесте, разликата няма никакво значение)
1 г - сол
5 - яйчени жълтъка, стайна температура
320 мл - вода,  стайна температура
160 мл - свеж лимонов сок
42 г - масло,  стайна температура
10 г - настъргана кора от 1 голям лимон, 
БЕЛТЪЧЕН МЕРЕНГ
5 - яйчени белтъка,  стайна температура
200 г - кристална захар
1 г - кремотартар
1 г - сол
5 г - ванилова паста

В купа се смесва маслото и пудрата захар и се разбива с миксер до крем. Добавя се яйцето и отново се разбива, докато се приеме.
В купа се смесва брашното, бадемовото брашно и солта и се добавя на порции към маслената смес. Тестото се събира с ръце, и ако е невъзможно да се събере на топка може да се добави лъжицата прясно мляко, но грамажите са изключително точно и би трябвало лесно да се събере. Оформя се на диск и се завива във фолио, оставя се в хладилник за 30 - 45 минути. 
Охладеното тесто се разточва между две хартии за печене, като долната хартия леко се поръсва с брашно, за да не лепи, също се поръсва с брашно и точилката. Разточва се в кръг с d 30 см. Прехвърля се в тарта форма с d  23 см добре намаслена и леко поръсена с брашно и изтупана. ( ако се ползва силиконова форма не е необходимо да се намаслява.) По ребрата на формата се обормя борд, излишното тесто се отстранява с нож. Набожда се с вилица. Така приготвено се оставя в хладилник за 30 - 45  минути.  Преди да се вкара във фурната се поставя хартия за печене върху тестото и се напълва в бобени зърна. Така приготвено се пече в затоплена фурна на 180 градуса за 15 минути. След това време се изважда, остранява се хартията с бобените зърна и се пече за още 15 - 17 минути. Трябва да се забелязва, че ръбовете на тестото започват да се отделят от формата, което говори, че тестото е изпечено. Изважда се от фурната и се намазва посредством четка с леко разбит белтък, може да се ползва и леко разбито цяло яйце, но предпочитам белтък, защото по трудно изгаря и отново се вкарва в горещата фурна, само за 2 минути, колкото да се запече белтъка. Изважда се и се охлажда напълно. След като е охладено се изважда внимателно от формата и се поставя в сервизна чиния.
ЛИМОНОВ  КРЕМ
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
В купа  добре се разбъркват с телена бъркалка жълтъците с нишестето.
В касерола се изсипва захарта, солта и настърганата лимонова кора. С пръсти лимоновата кора и се втрива в захарта, така ще има по -силен аромат. Добавя се водата и се поставя на умерен котлон да къкри за около 2 - 3 минути при непрекъснато разбъркване, захарта трябва да се разтопи напълно. Сваля се от котлона и внимателно се налива от горещата смес, 1 голям черпак, при жълтъците с нишестето, за да се темперират. Разбърква се и се връща цялата смес в касеролата. Поставя се отново на умерен котлон и при непрекъснато разбъркване се свалява гъст крем. Сваля се от котлона и на порции се прибавя маслото, разбърква се до стопяването му. Цялата смес се прецежда през цедка, за да може да е напълно гладка, но не е задължително. Прехвърля се в купа, покрива се плътно с фолио и се оставя да се охлади напълно. След като е напълно студен лимоновия крем се изсипва в маслената кора, разпределя се. Така приготвена тартата се покрива с фолио и се оставя в хладилник за 6 -8 часа, а най-добре е за 1 нощ.

БЕЛТЪЧЕН МЕРЕНГ
Белтъците, захарта и кремотартара се поставят на водна баня, при умерен котлон. Разбъркват се непрекъснато , докато сместа достигне до 71 градуса, ползвам кулинарен термометър,  или след завиране на водата това е около 5 - 7 минути. Времето се засича по часовник, ако не се ползва  термотетър. Сваля се от котлона и се разбива с миксер на висока скорост, докато белтъците се превърнат в твърд лъскав сняг.  Включва се и ваниловата паста. При обръщане на купата белтъчната смес не трябва да се смъква, а да си остане на място, това са добре разбити белтъци. Цялата смес се разпределя върху лимоновия крем. Може да се оформи със супена лъжица , като кула, по избор е, но не се заглажда , а се правят с обратна лъжица малки връхчета. Белтъчната смес се минава  с кулинарна горелка, приятно да се запекат връхчетата.
Лимоновата торта е напълно готова.
Съхранява се в хладилник.





Коментари

Популярни публикации