ЛЯТНА СУПА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

 

300 г - тиквичка
3  - 4 стръка пресен -зелен лук
1 голям - морков
1 стр. -  селъри
3  средно големи -  картофа
1  - дафинов лист
щипка-две - суха мащерка
щипка - две - сух риган
миск от зърна черен пипер
5 - 6 с . л . - зехтин Екстра Върджив
1 с . л -  масло
1 малка скилида  - пресован чесън
1 с . л - домати от консерва
2 шепи - фиде или 1 каф. чашка ориз
магданоз, копър
сол, смлян черен пипер
застройка по избор -  1 с . л . заквасена сметана  и 1 жълтък

Всички зеленчуци се почистват и нарязват на дребни кубчета,  картофите на средно големи. 
Загрява се зехтина с маслото и се изсипват зеленчуците, без картофите и домата. Оставят се на котлон да се карамелизират, за около 4 - 5 минути при периодично разбъркване. Прибавят се и картофите, разбъркват се и се прибавя около 1.5 литра гореща вода. Добавя се дафинов лист, няколко зърна микс от черен пипер, посолява се със сол, смлян черен пипер, мащерка и риган. Оставя се на котлон да заври, а след това се намалява температурата и се оставя да къкри,  до сваряване на зеленчуците. След като са напълно готови се прибавя фидето и лъжицата домати,  разбърква се и се оставя  за още 5 - 7 минути.
Сваля се готовата супа и се поръсва свежи наситнени копър и магданоз.
По избор може да се направи застройка от 1 жълтък, 1 с . л . заквасена сметана се разбиват, прибавят се няколко черпака от горещата супа, за да се темперира застройката и се връща обратно с тенджерата, разбърква се.
Сервира се с наситнени магданоз и копър.





Коментари

Популярни публикации