СТУДЕНА СУПА ВИШИСОАЗ
Тази бърза за приготвяне супа води началото си от луксозния Нюйоркски хотел Риц. Неин автор е френския готвач Луи Диат , който я приготвя за откриването на хотела през 1917 година.
Днес има много варианти на тази супа , може да се ползва зеленчуков или пилешки бульон , вместо праз да се добави кромид лук , или вместо сметана да се прибави прясно мляко, но независимо какво ще се добави тази супа винаги е свежа и лесна за приготвяне и не на последно място е много вкусна.
4 - 5 стръка - праз ,само бялата част
1/2 - портокала, само кората
60 г - масло
1 ч . л - кафява захар
500 г - картофи
около 1.5 литра - вода
250 г - заквасена сметана
сол на вкус
1/4 ч . л - индийско орехче
Нарязва се на шайби праза.
Портокаловата кора се нарязва на тънки ивици.
В дълбока тенджера се загрява маслото и се задушава праза , захарта и портокаловите корички.
Оставя се на умерен огън за около 15 минути, при периодично разбъркване.
Почистват се картофите и се нарязват на дребни кубчета и се прибавят, посолява се и се оставя на умерен огън, докато се сварят картофите.
След като са напълно омекнали се сваля от котлона, прибавя се индийското орехче.
Пасира се до гладкост.
Накрая се прибавя сметаната и отново се пасира за минута - две.
Зеленчуковата супа се оставя напълно да се охлади и тогава се сервира.
Коментари