МАСЛЕН КЕЙК С ЧЕРЕШИ / ВИШНИ
Когато дойде черешовото време винаги приготвям този кейк. Той не е нищо специално, съвсем обикновен и много лесен, но за мен и свързан със сантименти от детството ми. Не, не го е приготвяла баба ми, както повечето се изписва, а моята майка, която беше доста приличен кулинар. Имам прекрасен спомен за нещо вкусно, ухаещо на ванилия и сочни череши да се подават отвътре. Много добре си спомням, че следобед ми се подаваше дебела филийка кейк и аз хуквах надолу по стълбите към играта на дама.
Убедена съм, че повечето от Вас са го приготвяли, така че с нищо няма да Ви изненадам, но е приятен сладкиш с чаша сутрешно кафе.
125 г - масло на стайна температура
100 г - кристална захар ( ако се работи с вишни захарта би трябвало да се увели около 130 - 150 г)
2 - яйца L
200 г - универсално брашно + 1 с . л царевично нишесте и + 1 с . л за поръска върху черешите
5 г - бакпулвер
100 мл - хладко прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон.
1 ч . л - екстракт ванилия
около 200 г . почистени череши
по избор може да се поръси с нарязани бланширани бадеми
пудра захар
Черешите се обезкостяват , ако са много големи може да се разрежат на половинки. Поръсват се с лъжицата брашно, разбъркват се и се оставят настрана до ползването им.
В купа с миксер се разбива маслото, ванилията и захарта до крем, за около 3 минути.
Прибавят се яйцата едно по едно и отново се разбива.
Брашното се разбърква с бакпулвера и нишестето и се прибавя през цедка на два приема, като се редува с прясното мляко.
Накрая се прибавя настърганата лимонова кора и половината от черешите. Разбърква с шпатула да се разпределят правилно. Тестото е гъсто и тежко.
Приготвя се кейкова форма 23/12 см намаслена и покрита на дъното с хартия за печене.
Изсипва се кейковото тесто с черешите, заглажда се.
Отгоре са разхвърлят останалите череши.
По избор може да се поръси с нарязани бадеми, но не е задължително.
Пече се на 170 градуса за около 50 - 60 минути, или до суха клечка поставена по средата.
Оставя се да се охлади и се напудря леко с пудра захар.
Коментари