ПИЛЕШКА ЗЕЛЕНЧУКОВА ЯХНИЯ И ГАРНИТУРА ОРИЗ БАСМАТИ


2  - големи пилешки бутчета с кожата, тя по-късно ще се отстрани
4 с . л - зехтин Екстра Върджин + 1 с . л  масло
2 големи - глави лук наситнен
2  големи - моркова на големи кубчета
2 стръка - селъри нарязано на дребни кубчета
1 - червена чушка на кубчета
1 - зелена чушка на кубчета
2 скилиди -пресован чесън
2 големи - картофа
50 г - бекон на дребни кубчета
200 мл - червено вино Пино Ноар
200 г - печурки смлени в блендер
около 300 м л - пилешки бульон
1 консерва - домати на кубчета
1  - дафинов лист
зърна микс от черен пипер
1/2 ч .л - суха мащерка
1/2 ч . л - сух риган
 сол на вкус
и още 
BEURRE MANIE*
1 с . л - брашно
1 с . л - меко масло

КАК СЕ ПРИГОТВЯ ПЕРФЕКТЕН ОРИЗ БАСМАТИ

Първо се сваряват пилешките бутчета до готовност на месото, запазва се бульона от вареното. Пилешкото се почиства от кожата и костите, накъсва се. Оставя се настрана.
В сух тиган се запържва до златисто бекона, оставя се настрана
В тенджера се загрява маслото и зехтина.  
В мазнината се прибавят  наситнените глави лук и се задушават за около 3 минути при периодично разбъркване. 
Добавят се морковите,  и селърито. 
След като омекнат се прибавят двата вида чушки. Оставят се на умерен котлон, докато омекнат.
Гъбите се смилат в блендер и се прибавят в тенджерата. Добавя се и пресован чесън, разбърква се.
Оставя се на умерен котлон,  докато зеленчуците останат на мазнина.
Прибавя се виното и се оставя да клокне, да остане само аромат.
Прибавят се картофите нарязани на големи кубчета, разбъркват се да се омазнят и се налива бульона от пилето. Оставят се да ври за около 10 минути. (ако е необходимо се добавя малко гореща вода)
Доматите са пасират и се прибавят, разбъркват се и се прибавят подправките, риган, мащерка, дафинов лист, микс от цветни зърна на черен пипер и се посолява. 
Добавят се пилешкото и бекона, разбърква се.
Добавя се и малко гореща вода да покрие картофите, ако е необходимо.
Така приготвено се оставя на силно умерен котлон  да къкри в продължение около 30 - 40 минути, картофите трябва да са напълно сварени .

След като е напълно готово се приготвя Beurre manie да се сгъсти соса.
В купичка се слага мекото масло и отгоре брашното. Разбърква се докато се оформи паста. Към пастата се наливат няколко лъжици от соса, разбърква се да се уеднакви и всичко се връща в тенджерата. Разбърква се и се оставя само отново да клокне.
Сваля се от котлона и се прибавя наситнен магданоз.
Гарнитура -  картофено пюре или ориз Басмати


*Какво е Beurre  manie,  е френски начин за сгъстяване на супи и сосове, до кремообразно състояние.
Beurre manie в превод от френски означава омесено масло. Основните съставки са само меко масло и брашно, които или се пасират до крем, или се омесват в дланта или в малка купичка.
Брашното е сгъстител, но ако се прибави към дадено ястие единично ще направи големи неприятни бучки, които е почти невъзможно да се разбият и ще превърне ястието в силно непривлекателно. Затова се омесва с масло, което допринася до отстраняване на неприятните брашнени бучки, и супата става приятно гъста или сосовете.
Добре е преди да се рабати с маслото да остане на стайна температура за около 1 час, след което отгоре се посипва лъжицата брашно и хубаво се разбърква до крем.
Прибавят се няколко горещи супени  лъжици от супата/ сос ,разбърква се и се връща в тенджерата. Оставя се да клокне  за 1 - 2  минути, разбърква се да се приеме  и се сваля от котлона.





Коментари

Популярни публикации