ВИСОКОПРОТЕИНОВА ВЕЧЕРЯ С АСПЕРЖИ В СОС - HIGH PROTEIN DINNER WITH ASPARAGUS IN SAUSE
2 с . л - майонеза
4 с . л - крем фреш *
1 ч . л - сол
1 ч . л - смлян бял пипер
сок от 1/2 малък лимон
1 капачка - водка
3 - яйца твърдо сварени
шунка по избор.
* крем фреш ( fresh cream) най-близко е да се купи заквасена сметана от 12%, но може да се приготви от 250 мл сметана 35 % на стайна температура и 20 г натурално кисело мляко. Поставят се буркан, разбърква се и се покрива само с марля и се оставят на стайна температура за 12 до 24 часа. Съхранява се в хладилник до 10 - тина дни.
Сваряват се твърдо яйцата. Обелват се.
Измиват се аспержите и се обелват със зеленчукова белачка. Много е удобно да се ползва белачка за домати, тя много тъничко премахва горната кора.
В тенджера се налива достатъчно вода, посолява се и се оставя да заври на котлон.
След като заври се пускат аспержите. След като водата заври се отмерват точно 2 минути, времето се засича по часовник. ( изваждам ги 10 секунди по-рано и това готвене за мен е напълно достатъчно, те са много крехки)
Изваждат се аспержите с щипка и веднага се потопяват в ледена вода, да спре готвенето им.
В купа се разбърква майонезата, крем фреш, сол и смлян бял пипер, лимонов сок и капачката водка, не пропускайте водката, тя има своето значение.
В две чинии се разпределят и подреждат аспержите, отстрани се добавят нарязаните на филийки яйца, от другата страна се подрежда шунка по избор и с обилен сос се заливат аспержите.
Вечерята е напълно готова.
Коментари