ВИСОКОПРОТЕИНОВИ МЪФИНИ СЪС СПАНАК, ЯЙЦА И СИРЕНЕ ФЕТА - HIGH - PROTEIN SPINACH AND FETA , EGG MUFFINS
200 г - спанак
120 г - сирене Фета
60 г - кефалотири * ( чедър)
60 мл - сметана 30 %
1 стр - зелен лук
1 стр - пресен чесън, (само бялата част)
60 г - масло + 1 ч . л . слънчогледово олио
1/1 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян черен пипер
1/2 ч . л - люспи от чили пипер, по избор
3- 4 стр - наситнен магданоз
* това е гръцки кашкавал, който ползвам, но може да се замени с това което е на разположение
форма за мъфини с 12 гнезда и книжни капсули
В касерола се загрява маслото и 1 ч . л олио и се задушава наситнен пресен лук и наситнен пресен чесън. Прибавя се спанака и се готви за кратко, колкото леко да се бланшира и да запази цвета си хубаво зелен. Сваля се от котлона.
В купа се разбиват яйцата с телена бъркалка, прибавя се сметаната, сол и смлян черен пипер, наситнен магданоз, чили люспите , ако се ползват, и се прибавя спанака. Добре се разбърква. Накрая се прибавя настърганото сирене и кашкавала, разбърква се.
Във всяко гнездо на мъфин формата се поставя по една книжна капсула. Ако не се разполага с книжни капсули формите се намасляват много добре с четка.
С малък супен черпак се разпределя сместа. Не се препълват.
По всяка вероятност ще остане малко от сместа и може да се изсипе в малка намаслена формичка.
Пече се на 180 градуса за около 20 - 22 минути.
Коментари