ПАСТА ПРИМАВЕРА - PASTA PRIMAVERA
Това е моята любима вечеря, не че някой много се интересува какво харесвам, но наистина аз обичам да се храня с такъв тип семпла храна. Това не е тежка , мазна храна, тя е изпълнена с любимите ми зеленчуци. Единствено ще променя и намаля количеството на чесъна, за мен е огромно и ползвам само 1 скилидка, достатъчно ми е, да се усеща леко без да натъртва, но изписвам така, както е посочено.
Това е вечеря лека, засищаща, уютна храна, и най - вече бързо се приготвя.
Може да се ползват зеленчуци, които са най - много харесвани, или това което се намира в момента под ръка.
Pasta Primavera е хубава, както топла, така и студена.
350 г - паста по избор, (пене, физули )
45 мл - зехтин Екстра Върджин
1 малка глава - червен лук на тънки филийки
3 склиди - пресован чесън
300 г - зелени аспержи нарязани на парчета по 2.5 см
300 г - тиквички нарязани на полумесец
150 г - чери домати нарязани на половинки
75 г - грах
50 г - настърган пармезан
листа босилек
сол и смлян черен пипер
Чили люти люспи - по избор
сок от 1/2 малък лимон и настъргана кора от 1 лимон
В тенджера се сипва достатъчно вода, подсолява се и след като заври се пуска пастата. Вари се според указанието на производителя. От водата на пастата се отделят 100 мл, а пастата се отцежда. Сипва се струйка зехтин, оставя се настрана.
В голям тиган се загрява зехтин.
Прибавят се филийките червен лук, готви се за 2 - 3 минути на умерен огън и се добавя пресован чесън, разбърква се за още 1 минута.
Прибавят се почистените и нарязани аспержи, готви се за 2 - 3 минути при разбъркване.
Следват тиквичките, разбъркват се за още 2 минути и се прибавят половинките домати. Всичко се готви за още 3 - 4 минути.
Следва грах и се готви да още 1 минута при разбъркване.
За да останат хрупкави зеленчуците по време на готвенето се засича времето по часовник.
Намалява се температурата на котлона и се прибавя пастата заедно с отделената 100 мл вода.
Прибавя се 50 г настърган пармезан, сол и смлян черен пипер и добавям и чили люспи, обичам да има лек нюанс на пикантност. Разбърква се.
Поръсва се лимонов сок и настъргана кора от лимон, за свежест.
Босилек!!
При сервиране се допълва с още настърган пармезан.
Коментари