СЛАДКИШ / КЕЙК С ЯГОДИ - TORTA FRAGOLE
Може би по-скоро е кейк, това е точно вид кейково тесто , но във формата на торта, нищо особено ,но много свеж и много вкусен.
3 - яйца L, стайна температура
180 г - кристална захар
1 пакетче - ванилова захар
200 г - заквасена сметана
120 г - разтопено масло
300 г - универсално брашно
8 г - бакпулвер
500 г - свежи ягоди и отделно120 г ягоди за горна декорация
1 с . л - царевично нишесте
филирани бадеми за поръска
Ягодите се почистват и изсипват в касерола. Прибавя се 2 с . л . захар и се поставят на умерен котлон. Разбъркват се, докато се стопи захарта.
Прибавя се 1 с . л . царевично нишесте разтворено в малко студена вода.
Разбърква се, докато ягодите станат тежки и се получи гъста смес. Свалят се от котлона.
В купа се разбиват яйцата и захарта, докато побелеят и се сгъстят.
Прибавя се сметаната, , ваниловата захар, разтопеното масло и всичко се разбива на ниска скорост.
Над купата се пресява брашното с бакпулвера и се разбива на ниска скорост, само докато се приеме.
Подготвя се форма с d 24 см с намаслени стени и дъно покрито с хартия за печене.
Изсипва се половината от кейковото тесто, разпределя се.
Отгоре се разпределят ягодите от касеролата.
Покрива се с останалото кейково тесто.
Отгоре се разхвърлят половинки от отделените ягоди за външна декорация.
Поръсва се с филирани бадеми за разкош.
Пече се на 170 градуса за около 50 минути или до суха клечка.
След като се охлади напълно се напудря с пудра захар, Прибавя се топка от заквасена сметана или сладолед.
Коментари