КЕЙК С ЯГОДИ - TORTA FRAGOLE

 

Останаха ми от една покупка малко ягоди, не бяха сладки, по - скоро недотам добре узрели , накиселяваха малко повече и се чудих какво да ги направя. Най- лесното беше да ги изхвърля, но ми се обади приятелка, че ще мине покрай нас за по едно кафе и затова прецених, че е добре набързо да ги забъркам на нещо като кейк с ягоди.  Разглеждайки  най - различни рецепти попаднах на рецептата на Албена, допадна ми веднага , защото количеството на ягоди точно ме уреждаше или 160 г. Започнах го веднага,  нищо не съм променяла, освен че заместих слънчогледовото олио с лек зехтин. Много е лесен, бързо се забърква и най-важното се получи много вкусен, точно парченце за едно хубаво кафе.
Може да се приготви в  малка форма 20/20 см или  в кръгла  тортена с ринг d 20 см.


1- яйце L
120 г - кристална захар
50 г - зехтин Екстра Върджин
125 г - кисело мляко
2  прахчета  - ванилия
140 г - универсално брашно
1 пълна  ч . л - бакпулвер
160 г - ягоди нарязани на кубчета + 1 с . л . царевично нишесте

Яйцето, захарта и ванилията се разбиват за около 2 -  3 минути, докато сместа стана лека и пухкава.
Прибавя се зехтина / олиото, разбива се на ниска степен и се добавя киселото мляко.
Брашното с бакпулвера се прибавят през  сито. Разбива се за кратко ,само докато се приеме.
Готовото кейково тесто се изсипва в намаслена с масло и напудрена и изтупана с малко брашно форма с d 20 см.
Ягодовите кубчета се поръсват с нишестето, разбъркват се и се разпределят върху кейковото тесто. Леко се притискат.
Пече се в затоплена фурна с вентилатор на 170 градуса за около 30 минути, или до суха клечка.
Охлажда се напълно и се напудря с пудра захар.





Коментари

Популярни публикации