ОРИГИНАЛНА ГРЪЦКА МУСАКА С ПАТЛАДЖАНИ, КАРТОФИ, ТИКВИЧКИ И ТЕЛЕШКА КАЙМА НА ФУРНА




1 кг - по - големи патладжани
2 бр - по - големи картофи
2 бр - свежи тиквички
3 бр - скилиди чесън
1 ч . л - кафява захар
1 с . л - доматено пюре
500 г - телешка кайма
100 мл - - зехтин
2  бр - големи глави стар лук -  разделени
100 м л - висококачествено сухо бяло вино
400 г - кубчета домати от консерва
1/4 ч. л - канела  на прах
1-2  стръка - магданоз
2- 3 щипки - мащерка
2-3 б р - розички карамфил
150 г - настърган пармезан
БЕШАМЕЛ
750 мл - хладко прясно мляко
100 г - масло
2 с . л - зехтин
100 г - брашно
3 бр - жълтъци
сол - 1 ч .л
1/2 ч . л - смлян бял пипер
1/4 ч . л - прясно смляно индийско орехче


Фурна - 180 градуса;
Дълбока намаслена тава със зехтин.
Зеленчуците се почистват, като патладжаните и тиквичките не се обелват.
Картофите се почистват и се нарязват на шайби.
Тиквичките се нарязват на шайби, също и патладжаните.
Нарязва се на филийки едната глава лук, другата се наситнява на кубчета.
В голяма и дълбока купа се поставят шайбите картофи, посипват се със струйка зехтин, добавя се едната главата лук, нарязана на филийки, посоляват се със сол, черен пипер и се поръсват с мащерка - две-три щипки. Разбърква се с ръце, за да се омаслят добре картофите, и се изсипват в тавата на един ред. Запичат се на 200 градуса за 20 мин
Изваждат се.
Патладжаните се нарязват на шайби, ако се прецени, че не са много пресни, примерно не са от градината, се посоляват и се оставят да се отцедят за 15 мин. Изплакват се под студена вода и се подсушават в домакинска хартия. След това се поставят в същата купа от картофите, поръсват се със струйка зехтин, следва малко сол, черен пипер, мащерка, разбъркват се с ръка и се подреждат върху картофите на един ред. Запичат се на 200 градуса за 20 мин.
Изваждат се, Ако се прецени, че са сухи, се посипва повечко зехтин.
Следват тиквичките, нарязани на шайби, като се поставят в същата купа, поръсват се със сол, черен пипер, щипка- две мащерка, при тиквичките се посипва и с малко риган, и се подреждат върху патладжаните на един ред, за да се запечатат на 200 градуса за 20 мин.
Зеленчуците са готови.
В дълбока тенджера на умерен котлон се сипва зехтин, добра струйка, загрява се и се прибавя другата наситнената на кубчета глава лук, оставя се да се запържи, прибавя се и чесън на паста, това означава, че чесънът се нарязва на ситно върху дъска, посипва се със сол и с широката част на ножа за смачква до гладка маса. Запържва се за около 20 сек и се прибавя канелата, розичките карамфил и кафявата захар. Разбърква се енергично.
Прибавя се доматеното пюре, разбърква се и се изсипва каймата. При непрекъснато разбъркване каймата се довежда до трохи. Посолява се със сол и черен пипер, налива се виното, изчакват се 1 -2 минути, за да се изпари и да остане само ароматът му, и се изсипва консервата домати.
Оставя се на умерен котлон да къкри за около 1 час при периодично разбъркване. Плънката трябва напълно да остане на мазнина. След като е суха достатъчно, се сваля от котлона и се изваждат розичките карамфил.
БЕШАМЕЛ
На умерен котлон се разтопява маслото и малкото зехтин, прибавя се наведнъж брашното и се разбърква енергично, докато смени цвета си. Посолява се със сол и се прибавя индийското орехче. На малки порции започва да се добавя прясното мляко при непрекъснато разбъркване. За да се получи хубав и гладък Бешамел, мляко винаги се добавя на струйка и на малки порции, като след всяко добавяне се разбърква енергично с телена бъркалка, докато се усвои, и следва нова порция мляко. Това бавно приготвяне на Бешамела може да продължи около 20-30 мин.
След като е напълно готов, се охлажда за 10 мин и се прибавят жълтъците един по един при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка.
Към каймата се прибавя 1/3 от готовия бешамел, разбърква се и плънката се излива върху зеленчуците, разпределя се. Останалата част от Бешамела се излива отгоре, заглажда се. Посипва се обилно с настърган пармезан.
Мусаката се пече на 180 градуса за около 30-35 мин или докато се получи хубава златиста коричка.

Сполучливата гръцка мусака се изважда се от фурната, оставя се да отпочине за 30 мин и се сервира. Посипва се с наситнен магданоз.
Източник: MasterChef Akis Petretzikis
https://akispetretzikis.com





Коментари

Популярни публикации