КИФЛИЧКИ С КАШКАВАЛ


300 г - универсално брашно
200 мл - хладко прясно мляко
2 г - суха мая, или 10 г свежа
1 ч . л - течен мед
щипка - сол
30 мл - зехтин Екстра Върджин
60 - 80 г - кашкавал
яйце за намазване, сусам за поръска и малко овесени ядки за поръска върху кяшкавала в кифличката

В купата на миксера се изсипва брашното. 
В прясното мляко се слага свежата мая, добавя се лъжичката мед, разбърква се и се оставя за 15 минути да се активира, ако се работи със суха мая предварително не е необходимо да се активира .
След като е активирана маята се изсипва при брашното и се замесва тесто, докато се оформи на топка. накрая се прибавя и малкото сол. 
Купата се покрива със свежо фолио и се оставя да втаса на стайна температура.
След като е втасало тестото се прибавя на тънка струйка зехтина и се измесва отново до хубава топка тесто.
Тестото се разточва върху малко брашно в кръг с дебелина около 3 - 4 мм,  така че да може да се разреже на добри по големина триъгълници. В рецептата е дадено да се разреже на 8 триъгълника, но аз го разрязах на 16 триъгълника, съвсем прилични по големина, но всичко е по избор.
Нарязва се кашкавала на малки тесни парченца.
В широката част на триъгълника се  поставя  парче кашкавал, поръсва се с малко овесени ядки,  и се свива кифличка, като кроасан.
Подреждат се в тава покрита с хартия за печене.
Кифличките са намазват с яйце и се посипват със сусам.
Пече се на 180 градуса с вентилатор,  за около 17 - 20 минути, или до хубаво зачервяване.






 

Коментари

Популярни публикации