ОРИГИНАЛНИТЕ МАКОВИ КИФЛИ ПО БДС ОТ 1966 г.



700 г универсално брашно
125 г - кристална захар
106 мл - олио
3 - 4 яйца , зависимост от големината им.
23 г - свежа мая,  или 7 г  + 1/2 ч . л - суха.
щипка сол
200 мл - топло прясно мляко
маково семе за поръска

Работи се с миксер или се измесва козуначено тесто по класически начин. Приготвят се две плоски тави, които са добре намаслени с олио.
Фурна -180 градуса
В купата на миксера се изсипва пресятото брашно, захар и сухата мая, без да е активирана предварително. Разбърква се. Добавят се яйцата едно по едно като след всяко се разбърква, прибавя се и топлото прясно мляко. Щипка сол.
Разбива се на слаба степен на миксера, докато добре се смесят продуктите и се образува хубава топка тесто. Много внимателно лъжица по лъжица, започва да се прибавя  олиото, като се изчаква всяка лъжица да бъде добре усвоена от тестото. Размесването продължава, докато се изчерпа мазнината и тестото започне да се отделя от стените на купата.
Сваля се от миксера и се поставя в леко намаслена дълбока купа, завива се със свежо фолио и се оставя да втаса за около 70/80 минути. Добре втасалото тесто се изсипва върху леко намаслен плот , но не е задължително, защото тестото не лепи и се размерва на късове/фитили, които леко се намасляват с  олио.
Фитилите се оформят на оразмерени топчета и се оставят да втасат за още 15 минути върху хартия за печене. След това върху намаслен плот се оформят кифли и се подреждат в намаслената тавичка с разстояние между тях около 3 см, защото при втасването им отново може и да се залепят едни за други.
Втасват още 30/40 минути.
Намазват се с яйце и отново се оставят да втасат за още 15 минути, а след това отново се намазват с яйце и се поръсват обилно с маково семе.
Пекат се на 180  градуса най-много за около 15 минути.
Охлаждат се напълно.
От същото тесто може да се приготвят и кифли т.нар. "Осморки"
Източник: http://djemmasvetlana.blogspot.com/




Ползвах 3 бр. яйца, защото моите бяха големи. Първото втасване ми отне точно 1 час време. Измервах  с електронно кантарче и всяка кифла е около 120 - 130 г . 
Тази прекрасна рецепта е извадена от Учебника по кулинария от 1960 г и е автентична за направата на истинските макови кифли от времето на нашите баби и майки.
Може и да се работи с ръчен миксер с дебелите бъркалки за тесто. Ако се ползва свежа мая би трябвало предварително да се активира с малко топло прясно мляко, 1 ч.л захар и малко брашно. Прибавят се другите съставки и измесването вече става на ръка, като се добавя мазнината, както при направата на козунак.
Напълно се спазва времето посочено в рецептата за многократното втасване на кифлите, може би и това им е тайната да се получат пухкави и меки. Прекрасна рецепта отпреди много години с истински вкус на макова кифла.





Коментари

Популярни публикации