ГРЪЦКО ТИРОКАФТЕРИ



1 пикантна чушка.
1 малка скилидка чесън
50 мл зехтин
400 г фета сирене
1 малка червена чушка
3 с.л. гръцко кисело мляко
1 ч.л. винен оцет
люспи чили на вкус
риган
препечен хляб

Това е оригинална рецепта от областта Епир, близо до Атина. Във всяко малко село там, където няма туристи, а има само тишина и спокойствие, винаги присъства местната малка кръчма, таверна. Винаги се посещават подобни места и се опитват традиционни гръцки ястия, както е тази рецепта за Тирокафтери, изключително вкусна и пикантна разядка, на която не може да се устои.
Основата е сирене Фета и най-вече гръцката люта чушка, еквивалент на халапеньо. Силно прилича на нашата Сиврия, с тънка люспа, но е изключително люта. Ще я покажа в галерията от снимки. Трудно се намира, и специално в София може да се купи от гръцки магазин за зеленчуци, не се предлага в магазинната мрежа.
Когато се приготвя рецептата, препоръчително е да се работи с ръкавици, заради лютивината, трудно се измива от пръстите.
В блендер се поставя лютата, нарязана на парчета чушка, червената чушка, тя е за цвят, малката скилида чесън, тя е само за аромат, не е толкова за вкус, и се смилат до паста. Прибавя се зехтин, отново се смила. В голяма купа се раздробява сиренето с вилица, почти до паста, но да има и зърнеста структура.
Прибавят се киселото мляко, оцет, разбърква се. Добавянето на лъжичка оцет ще засили вкусовете на пастата Тирокафтери. Изсипва се сместа от блендера, разбърква се. Добавят се и чили люспите, риган две-три щипки. Разбърква се до еднородна смес.
Изсипва се в подходяща чиния, отгоре се полива със зехтин, добавят се малко пресни наситнени листа от риган.
Поднася се с препечен хляб. Намазва се върху филийката обилно.
Другото кратко, общоприето  наименование е  "ТИПИТИ" и само при произнасянето му , гърците веднага го поднасят на гостите си.
https://akispetretzikis.com/










Коментари

Популярни публикации