КОЛЕДНАТА МИ БАКЛАВА


Моята коледна баклава

500 г - фини кори за баклава
250 г - смлени по-едро орехи
350 - 400 г - разтопено масло
СИРОП
800 мл - вода
600 г - кристална захар
3 - 4 бр - цели изрязани лимонови кори
1/4 ч . л - лимонтозу разтворено в 1 с . л  вода

фурна - 175 - 180 градуса;
Правоъгълна тава - 40/26 см.
Корите се разполовяват през средата за по-голямо удобство, за да се наредят в тавата. Маслото се разтопява. Всяка една кора се  покапва с четка обилно с масло. Затваря се със следващата и така до половината количество на корите.
Посипват се орехите и отново се затварят с кори. Малко преди да свършат корите още веднъж се посипва обилно с орехи. Затваря се с останалите кори. Нарязва се на ромбоиди/квадрати. Останалото масло отново се загрява и се изсипва във всеки разрез на баклавата.
Пече се на 175-180 градуса за около 30-35 минути.
Готовата баклава се оставя да се охлади напълно и се завива с фолио да престои около 2-3 дни на хладно. По този начин поема аромата на маслото.
СИРОП
Загрява се водата със захарта и изрязани с белачка за зеленчуци няколко цели лимонови кори. Те ще ароматизират допълнително сиропа, преди да се залее баклавата те се отстраняват. Оставя се на умерен котлон да ври за около 10-15 минути. Добавя се лимонтозуто, разбърква се и се залива с горещ сироп баклавата.
Завива се със свежо фолио, отгоре и алуминиево фолио и се оставя на хладно да преседи 2 - 3 дни.  След това се отваря отцежда се сиропът, ако има такъв, отново се преварява за няколко минути и отново се залива. Ако няма сироп не е необходимо да се приготвя нов.
Завива се и се оставя на хладно.
Баклавата има дълъг срок на годност.
Различни рецепти съм пробвала през годините, всичките са хубави,  повечето от тях съм ги публикувала в блога си, но тази,   най- обикновена баклава ми е любимата.  Тя е преминала с мен през годините назад и може би е оставила  някъде малък сантимент на приятно детско удоволствие, на хубав коледен празник, който не се забравя.
Представям я и тук, дано да ви хареса.

Моята коледна баклава




Моята коледна баклава

Коментари

Популярни публикации