ФРЕНСКА КРЕМ - СУПА С ТИКВА
550 г - почистена от кората и семките тиква
1 г. л - стар лук2 средно големи - картофи
50 г - целина на дребни кубчета
2 - скилиди чесън
20 г - масло
30 мл - зехтин
8 г - това са 2 см пресен джинджифил настърган
1 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян бял пипер
2 -3 щипки настъргано индийско орехче
350 - 400 мл - пилешки бульон
50 мл - прясно мляко
200 мл - сметана 22 %
копър, крутони счукани орехи - по избор
Зеленчуците се почистват и нарязват на средно големи кубчета картофите и тиквата, , целината на дребни, скилидите чесън се пасират, джинджифила е настърган., лука се наситнява.
В дълбока тенджера, в която ще се вари супата се сипва зехтин и маслото. Оставя се да се разтопи маслото и да се сгорещи мазнината. Прибавя се наситнен лук, разбърква се, докато стане стъклен и се изсипват всички нарязани зеленчуци. Разбърква се докато се омазнят в мазнината и се задушат за 3 - 4 минути. Налива се бульона. Трябва да покрие зеленчуците. Щом заври температурата на котлона са намалява на умерена и супата се оставя леко да ври за около 25 минути , или докато омекнат напълно картофите.
Сваля се от котлона, прибавят се подправките и се пасира до гладка смес.
Прясното мляко и сметаната се сгорещяват до точка на кипне. Свалят се от котлона.
Супата се връща обратно на умерен котлон и на струйка се прибавя млечно-сметановата смес. Разбърква се непрекъснато и се оставя да клокне и се сваля от котлона.
При сервиране се добавя наситнен копър, по избор счукани орехи, крутони.
https://ipeychev9.blogspot.com/2019/10/blog-post_20.html
50 г - целина на дребни кубчета
2 - скилиди чесън
20 г - масло
30 мл - зехтин
8 г - това са 2 см пресен джинджифил настърган
1 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян бял пипер
2 -3 щипки настъргано индийско орехче
350 - 400 мл - пилешки бульон
50 мл - прясно мляко
200 мл - сметана 22 %
копър, крутони счукани орехи - по избор
Зеленчуците се почистват и нарязват на средно големи кубчета картофите и тиквата, , целината на дребни, скилидите чесън се пасират, джинджифила е настърган., лука се наситнява.
В дълбока тенджера, в която ще се вари супата се сипва зехтин и маслото. Оставя се да се разтопи маслото и да се сгорещи мазнината. Прибавя се наситнен лук, разбърква се, докато стане стъклен и се изсипват всички нарязани зеленчуци. Разбърква се докато се омазнят в мазнината и се задушат за 3 - 4 минути. Налива се бульона. Трябва да покрие зеленчуците. Щом заври температурата на котлона са намалява на умерена и супата се оставя леко да ври за около 25 минути , или докато омекнат напълно картофите.
Сваля се от котлона, прибавят се подправките и се пасира до гладка смес.
Прясното мляко и сметаната се сгорещяват до точка на кипне. Свалят се от котлона.
Супата се връща обратно на умерен котлон и на струйка се прибавя млечно-сметановата смес. Разбърква се непрекъснато и се оставя да клокне и се сваля от котлона.
При сервиране се добавя наситнен копър, по избор счукани орехи, крутони.
https://ipeychev9.blogspot.com/2019/10/blog-post_20.html
Коментари