КОЗУНАК ОТ РЕЦЕПТУРНИКА ПО СЛАДКАРСТВО
500 г - универсално брашно
40 г - свежа мая
240 г - масло на стайна температура
300 г - кристална захар
40 г - свежа мая
240 г - масло на стайна температура
300 г - кристална захар
200 мл - прясно мляко
8 бр - яйца L
12 г - сол
2 пакетчета ванилин
2 бр - настъргана лимонова кора
100 г - стафиди - напоени в ром
жълтъци за намазване
бланширани цели бадеми
захарни перли или кристална захар или обикновена захар
Фурна - 180 градуса
Форми за печене, покрити с хартия за печене.
Стафидите се натопяват в ром от предната вечер. След това се отцеждат и подсушават.
В затопленото прясно мляко до 30 градуса се размива маята и се добавя 300 г от брашното.
Замесва се тесто, покрива се с дебел пласт брашно и се оставя да втаса за 30 до 50 мин. на 29 градуса.
През това време се пресява брашното, разбиват се яйцата със захарта, като се затоплят до 35 градуса.
В брашното се прави кладенче и се прибавя активираната мая, яйчената смес, солта, половината мазнина, ванилията и лимоновата кора. Добавя се и 2 с.л. ром и няколко капки лимонов сок.
Измесва се грубо тесто, колкото да се оформи на топка и се започва прибавянето на мазнината, като се топят ръцете в нея и се измесва тестото.
Трябва да се оформи гладко, да се виждат мехурчета въздух по повърхността на тестото. Измесеното тесто се поставя в леко намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса за 70-90 мин.
Втасалото тесто се премесва 1-2 пъти, за да се изкара въглеродният двуокис, който забавя ферментацията.
Оформят се козунаци по избор на форма, като се добавят подсушените стафиди.
Оставя се да втаса отново за около 30 мин.
Готовите козунаци се намазват с разбит жълтък, украсяват се с бадеми и се поръсват със захар.
Пече се на 200 градуса - 20 минути с пара, след което се маха излишната влага и се допичат на 180 градуса без пара, до суха клечка.
Още горещи се намазват със захарен сироп, ако не е поръсена захар предварително.
http://djemmasvetlana.blogspot.com/
8 бр - яйца L
12 г - сол
2 пакетчета ванилин
2 бр - настъргана лимонова кора
100 г - стафиди - напоени в ром
жълтъци за намазване
бланширани цели бадеми
захарни перли или кристална захар или обикновена захар
Фурна - 180 градуса
Форми за печене, покрити с хартия за печене.
Стафидите се натопяват в ром от предната вечер. След това се отцеждат и подсушават.
В затопленото прясно мляко до 30 градуса се размива маята и се добавя 300 г от брашното.
Замесва се тесто, покрива се с дебел пласт брашно и се оставя да втаса за 30 до 50 мин. на 29 градуса.
През това време се пресява брашното, разбиват се яйцата със захарта, като се затоплят до 35 градуса.
В брашното се прави кладенче и се прибавя активираната мая, яйчената смес, солта, половината мазнина, ванилията и лимоновата кора. Добавя се и 2 с.л. ром и няколко капки лимонов сок.
Измесва се грубо тесто, колкото да се оформи на топка и се започва прибавянето на мазнината, като се топят ръцете в нея и се измесва тестото.
Трябва да се оформи гладко, да се виждат мехурчета въздух по повърхността на тестото. Измесеното тесто се поставя в леко намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса за 70-90 мин.
Втасалото тесто се премесва 1-2 пъти, за да се изкара въглеродният двуокис, който забавя ферментацията.
Оформят се козунаци по избор на форма, като се добавят подсушените стафиди.
Оставя се да втаса отново за около 30 мин.
Готовите козунаци се намазват с разбит жълтък, украсяват се с бадеми и се поръсват със захар.
Пече се на 200 градуса - 20 минути с пара, след което се маха излишната влага и се допичат на 180 градуса без пара, до суха клечка.
Още горещи се намазват със захарен сироп, ако не е поръсена захар предварително.
http://djemmasvetlana.blogspot.com/
*В рецептурника по сладкарство се ползва един вид бяло брашно, по собствено усмотрение и възможност съм прибавила 500 г брашно Манитоба,
Коментари