КЕЙК С БАНАН И ШОКОЛАД

Бананов кекс с шоколад

2 бр -  хубаво узрели банана
160 г - бяло обикновено брашно
100 г - орехи
2 яйца L, стайна температура
70 г - шоколад
40 мл - прясно мляко, или малко повече от 2 с . л
40 мл - олио, или малко повече от 2 с . л
70 г - кафява захар
1 пакетче  -  ванилин
1 ч . л - бакпулвер
щипка сол
и още
70 г - черен шоколад
30 г - бял шоколад
100 мл - сметана 30%

Фурна - 180 градуса;
Кейкова форма покрита изцяло с хартия.
Орехите и шоколадът се нарязват на големи парчета с нож. Оставят се настрана. 
В купа се смесва брашното, бакпулвера и солта.
В купа бананите се смачкват с вилица, не е необходимо да са на гладко пюре. 
Прибавят се яйцата и се разбърква с вилица, добавя се захарта, млякото, олиото, ванилията, шоколада и орехите, като се разбърква след всяко прибавяне на съответния продукт.
Цялата смес се разбърка с вилица, докато се обединят продуктите. 
Прибавя се и брашното на две порции, като не се прекалява с разбъркването, може и да има бучки, не е проблем
Изсипва се във формата, заглажда се.

Бананов кекс с шоколад
 
Пече се на 180 градуса за около 40 минути.
ШОКОЛАДОВА ЗАЛИВКА
Сметаната се сгорещява до точка на кипене. 
Сваля се от котлона и се прибавя на парчета черният шоколад. Изчаква се 1-2 минути и след това се разбърква до пълното му стопяване и се охлажда на стайна температура.
На водна баня се стопява и белият шоколад, охлажда се на стайна температура.
Готовият кейк се залива с охладен черен шоколад, оставя се да се стече по страните му.
Изчакват се 2-3 минути и по вертикала се полага на тънка струйка белия шоколад. Минава се с дървено шишче по хоризонтала за да се образува шарка.
https://www.edimdoma.ru/

                                                                Бананов кекс с шоколад






Коментари

Популярни публикации