КЕЙК С БАНАН И ШОКОЛАД
2 бр - хубаво узрели банана
160 г - бяло обикновено брашно100 г - орехи
2 яйца L, стайна температура
70 г - шоколад
40 мл - прясно мляко, или малко повече от 2 с . л
40 мл - олио, или малко повече от 2 с . л
70 г - кафява захар
1 пакетче - ванилин
1 ч . л - бакпулвер
щипка сол
и още
70 г - черен шоколад
30 г - бял шоколад
100 мл - сметана 30%
Фурна - 180 градуса;
Кейкова форма покрита изцяло с хартия.
Орехите и шоколадът се нарязват на големи парчета с нож. Оставят се настрана.
В купа се смесва брашното, бакпулвера и солта.
В купа бананите се смачкват с вилица, не е необходимо да са на гладко пюре.
В купа бананите се смачкват с вилица, не е необходимо да са на гладко пюре.
Прибавят се яйцата и се разбърква с вилица, добавя се захарта, млякото, олиото, ванилията, шоколада и орехите, като се разбърква след всяко прибавяне на съответния продукт.
Цялата смес се разбърка с вилица, докато се обединят продуктите.
Цялата смес се разбърка с вилица, докато се обединят продуктите.
Прибавя се и брашното на две порции, като не се прекалява с разбъркването, може и да има бучки, не е проблем
Изсипва се във формата, заглажда се.
Изсипва се във формата, заглажда се.
Пече се на 180 градуса за около 40 минути.
ШОКОЛАДОВА ЗАЛИВКА
Сметаната се сгорещява до точка на кипене.
Сметаната се сгорещява до точка на кипене.
Сваля се от котлона и се прибавя на парчета черният шоколад. Изчаква се 1-2 минути и след това се разбърква до пълното му стопяване и се охлажда на стайна температура.
На водна баня се стопява и белият шоколад, охлажда се на стайна температура.
Готовият кейк се залива с охладен черен шоколад, оставя се да се стече по страните му.
Изчакват се 2-3 минути и по вертикала се полага на тънка струйка белия шоколад. Минава се с дървено шишче по хоризонтала за да се образува шарка.
https://www.edimdoma.ru/
На водна баня се стопява и белият шоколад, охлажда се на стайна температура.
Готовият кейк се залива с охладен черен шоколад, оставя се да се стече по страните му.
Изчакват се 2-3 минути и по вертикала се полага на тънка струйка белия шоколад. Минава се с дървено шишче по хоризонтала за да се образува шарка.
https://www.edimdoma.ru/
Коментари