РАЗКОШНА СБРИЧОЛАТА С КРЕМ И ЧЕРЕШИ

Сбричолата с череши

350 г - бяло обикновено брашно
140 г - кристална захар
140 г - масло
1 бр цяло яйце L
1 бр  - яйчен жълтък
1 ч . л -бакпулвер
щипка сол
1 ч.  л - ванилия екстракт
настъргана лимонова кора от 1 лимон
КРЕМ
500 мл - прясно мляко
4 с . - кристална захар
70 г - царевично нишесте
3 бр - яйчени жълтъци
настъргана кора от 1 лимон
около 200 г . череши
.
Фурна - 170 градуса.
Тортена форма с ринг - с диаметър 24 см. покрита с хартия за печене.
В купа се изсипва брашното, добавя се цялото яйце, жълтъкът, добавя се претритата лимонова кора в цялата захарта, щипката сол, бакпулвера и студеното масло на кубчета.
Сместа се претрива с ръчен блендер, докато стане на трохи. Така, както са трохите, се оставят в хладилник, за около 1 час.
КРЕМ
В тенджера се изсипва млякото, захарта, нишестето, лимоновата кора и леко разбитите жълтъци. Поставя се на умерен огън и се сварява гъст крем при непрекъснато разбъркване. Сваля се от котлона и се прибавя чаената лъжичка ванилия. Разбърква се и се оставя да се охлади.
Във формата, покрита с хартия, се изсипват от половината маслени трохи, отгоре се изсипва крема и се разхвърлят черешите, може да се ползват ягоди. Покрива се с останалата част от трохите.
Пече се на 170-180 градуса около 35-40 минути.
Охлажда се и се оставя в хладилник, за да стегне.

Коментари

Популярни публикации