РАЗКОШНА ГРЪЦКА БАКЛАВА С КРЕМ ПАСТИЧЕРИ И ОРЕХИ

Гръцка баклава с крем Патисери

СИРОП
400 мл - вода
600 г - кристална захар
60 г - глюкоза
1 бр - портокал
2 -3 бр - резени лимони
5 бр - розички карамфил
1 бр - пръчка канела
ОРЕХОВ  ПЪЛНЕЖ
400 г - смлени орехи
1 с . л  - канела
1 ч. л -смлян карамфил
50 г - галета
400 г - разтопено масло
500 г - кори за баклава
ОСНОВЕН СЛАДКАРСКИ КРЕМ
6 бр - жълтъци
7 с . л  - кристална захар
2 ч . л -  ванилия екстракт
1 литър - прясно мляко
100 г - царевично нишесте
100 г - масло на стайна температура
настъргана кора от 1 лимон
ДЕКОРАЦИЯ
100 г - разтопен черен кувертюр
100 г - счукани ядки на едро

Фурна - 150 градуса;
Тава за печене 25/35 см, добре намаслена посредством четка.
В тенджера се изсипва захарта, глюкозата, нарязан на четвъртини портокал заедно с кората, резените лимон, розичките карамфил, канелата и водата. Поставя се на силен котлон да заври, след това се намалява температурата и се оставя за 8 минути да къкри. Сваля се от котлона и се охлажда напълно.
В купа се слагат смлените орехи, смлян карамфил, канелата, галетата и се разбъркват (може и всички съставки да се поставят в блендер и да се смелят). Оставят се настрана.
От корите се отделят 4 бр. и се оставят покрити с влажна кърпа настрана.
В тавата се разполага  една кора, така че да излиза извън тавата. Покапва се с разтопено масло, не се намазва с четка, това се прави с цел, за да не залепят корите една за друга по време на печенето, а когато се покапват, стават много по-въздушни.
Поставя се втора кора също се покапва с масло, следва трета кора -разтопено масло. Поръсва се с 1/4 от ореховата смес из цялото пространство на корите. Покрива се със следваща кора - масло, общо 3 кори. Така се процедира, докато свърши плънката, която се поставя обилно върху корите. На подредената  баклава  се прибират корите, които са извън тавата, покапват се с масло и отгоре се затваря с останалите настрана кори, те са 4 бр. като всяка се покапва с разтопено масло. Останалото масло се излива отгоре, разпределя се.
Баклавата в този момент не се разрязва!!
Пече се в затоплена фурна на  150 градуса около 50-60 минути или докато стане хубаво златиста.
Изважда се от фурната и веднага се залива с охладения сироп. Не се покрива отгоре, оставя се на стайна температура за 1 нощ.
ОСНОВЕН СЛАДКАРСКИ КРЕМ 
В купа се слагат жълтъците, захарта и се разбъркват с телена бъркалка. Добавя се нишестето и 50 мл прясно мляко, може и малко повече, разбърква се до гладка смес.
Прясното мляко се сгорещява на котлон до точка на кипене.
Сваля се от котлона и на струйка се прибавя към жълтъчната смес при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка. След като е добавено изцяло млякото, сместа се връща обратно на умерен котлон и се сварява гъст крем, докато се появят мехури, за 3 - 5 минути.
Сваля се от огъня, прибавя се ванилията и маслото на кубчета. Разбърква се, докато се стопи. Прехвърля се в подходяща купа.
Покрива се плътно със свежо фолио, за да не захване кора, и се оставя на стайна температура, докато напълно се охлади.
След като е охладен достатъчно кремът, се изсипва в купата на миксера или ръчен такъв и се разбива на висока скорост, докато стане пухкав, около 2-3 минути, за да пухне отново.
От баклавата се отстраняват само горните листа до ореховата плънката.
Изсипва се кремът, разпределя се и отново се покрива с листата кори.
Оставя се на студено за няколко часа, за да стегне отново маслото., най-добре за 1 нощ.
След като е охладена достатъчно време се разрязва на квадратни парчета.
ДЕКОРАЦИЯ -  тя е по избор и не е задължителна
Стопява се шоколад на водна баня. Поставя се в тънък книжен корнет и се декорира гръцката баклава.
Посипва се с малко смлени ядки по избор.
За тази гръцка баклава с крем използвах смлян лешник.
Източник: https://akispetretzikis.com/
Спокойно мога да кажа, че това е рецепта за уникална баклава, има един единствен недостатък,  може да си поискаш второ парче с угризението , че е изключително калорична, но все пак е Коледа,  ще го преживеем,.. нали..


Гръцка баклава с крем Патисери

Коментари

Популярни публикации