ЯГОДОВА ПАНДИШПАНОВА ТОРТА

Пандишпанова торта с ягоди

ПАНДИШПАН
4 бр - яйца L
150 г - кристална захар
150 г - брашно за сладкиши
1 малка ч . л .- бакпулвер
КРЕМ
500 мл - високомаслено прясно мляко
100 г - кристална захар
40 г - царевично нишесте
1 ч . л - екстракт ванилия
500 мл - сметана 35 %
500 г - свежи ягоди
1 с . л - кристална захар
лимонов сок от 1 лимон
портокалов сок от 1 портокал
допълнително още малко ягоди

Фурна - 165 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене 35/35 см.
1. Ягодите се почистват и нарязват на малки кубчета. Поставят се в купа и се заливат със сока от 1 лимон и 1 портокал, прибавя се 1 с.л. захар. Разбъркват се и се оставят да се мариноват за 60 минути.
КРЕМ
2. В касерола се сгорещява прясното мляко до точка на кипене. В купа се разбърква нишестето и захарта и малко студено прясно мляко, докато се превърне в гъста каша.
Прибавя се горещото прясно мляко при непрекъснато разбъркване, връща се обратно на котлона и се сварява гъст крем при непрекъснато разбъркване за около 4-5 мин. Сваля се от котлона, излива се в отворена плоска форма, покрива се плътно с фолио и се оставя да се охлади напълно.
  
Пандишпанова торта с ягоди
                                                      
ПАНДИШПАН
В купа с миксер се разбиват яйцата, прибавя се захарта и се разбиват, докато увеличат обема си, не е необходимо сместа да пада на панделка. Прибавя се по малко от брашното и се разбива на ниска скорост на миксера.
Сместа се излива в плоската тавичка върху хартията за печене. Заравнява се.
Пече се на 165 градуса за около 10-15 минути или до суха клечка.
Изважда се и се обръща върху хартия за печене посипана малко с пудра захар, за да не залепва по хартията. Оставя се напълно да се охлади.
На охладената платка първо се изрязват отстрани крайчетата ѝ, за да се изравни. Премерва се със сантиметър и се дали на три равни части, разрязват се по дължина. Поставят се една върху друга и отново, ако е необходимо, се изравняват. Оставят се настрани.
4. Охладената сметана се разбива на висока скорост до сняг.
На порции се прибавя охладеният крем, разбива се отново до гладък крем.
5. Кубчетата ягоди се прецеждат, сокът се запазва.
6. В подходяща дълга сервизна чиния се поставя една платка. Със супена лъжица се напоява със сока от ягодите.
Отгоре се поставя сметанов крем, не се щади крем. Заравня се, като малко може да се хване и отстрани платката, но тя допълнително ще се измаже по-късно. Разхвърлят се половината от кубчетата ягоди. Поставя се друга платка, отново се напоява със сок, следва сметанов крем и другата половина от кубчетата ягоди. Следва третата платка, която само се намазва обилно с крем, като се измазва цялата торта и отстрани. Изравнява се с палетната шпатула.
Допълнителните ягоди, не повече от 5-6 бр., се нарязват на половинки и се подреждат леко в диагонал и с разстояние едни от други.
7. Останалото количество в купата от сметанов крем се поставя в пош с желан накрайник и малкото пространство между подредените ягоди се запълва с фигура по избор.
 Торта се оставя за няколко часа в хладилник.
Източник: Fatto in casa da Benedetta - https://www.fattoincasadabenedetta.it/

Пандишпанова торта с ягоди

Коментари

Популярни публикации