СПАГЕТИ ХУЛИО

Спагети Хулио

500 г - паста по избор, ползвах лингуини
3 глави средно големи -  лук
200 г -. бекон
200 г - заквасена сметана
3 - 4 щипки - смляно индийско орехче
100 мл -  пилешки бульон
1 ч . л -сол
1/2 ч . л - смлян бял пипер
зехтин Екстра Върджин

Лукът се почиства и се нарязва на тънки филийки.
Беконът се нарязва на ивици.
В по-дълбок тиган с незалепващо покритие се сипва малко зехтин и се поставят ивиците бекон. Поставя се мрежа за пържене отгоре, защото много пръска. 
Оставя се да се запържи на умерен котлон за около 3 - 4 минути при периодично разбъркване.
Внимателно с дървена шпатула се изстъргва дъното на тигана, ако има полепнали частици.
Добавя се нарязаният лук и се оставя да се запържи, докато стане златист или за около 15 минути при периодично разбъркване, почти трябва да се е стопил.
Запърженият лук и бекон се заливат с  чашката  пилешки бульон , и  се подправя с индийското орехче и бял пипер. 
Добавя се и заквасената сметана и щом заври, се сваля от котлона.
Пастата се сваряват в подсолена вода според указанието. 
Отцежда се и се разпределя в чинии. 
Заливат се със струйка зехтин. 
Във всяка чиния отгоре се разпределя от сос.
За тази много вкусна рецепта съм ползвала паста лингуини.

Спагети Хулио




Коментари

Популярни публикации