ФРЕНСКА РЕЦЕПТА ЗА ФИНИ ДОМАШНИ ПАЛАЧИНКИ

1/8 ч. . - сол
50 г - кристална захар
600 м л - прясно мляко приятно затоплено
4 бр - яйца L
1 ч . л - ванилия екстракт
1 с . л - коантро, при липса може да се замени с ром
50 г - масло разтопено
сладко по избор, сметана, кленов сироп
Тиган с дебела основа и незалепващо покритие с размер около 24-26 см;
Разбиването може да стане в блендер, кухненски робот или с телена бъркалка.
В голяма купа се смесва брашното, солта и захарта. Разбърква се с бъркалка, докато се уеднакви.
В купа се разбиват яйцата, добавя се прясното мляко, ванилията екстракт, разтопеното масло и ликьорът. Прави се кладенче в брашното и постепенно се излива сместа при разбъркване с телена бъркалка. Разбива се енергично, ако се приготвя на ръка с бъркалка.
Сместа трябва да бъде напълно гладка, затова се прецежда през голяма цедка. Трябва да изглежда като яйчен крем. Покрива се с фолио и се оставя в хладилник за 30 до 60 минути.
Сместа може да престои и до два дни в хладилник и ако след това се е сгъстила, се разрежда с малко прясно мляко.
Тиган с незалепващо покритие се поставя на умерен котлон да се сгорещи Слага се малка бучка масло и с тефлонова четка се разнася по всички страни из целия тиган. Ако не се направи по този начин, маслото ще прегори и ще се получат неприятни черни остатъци от прегоряло масло.
С малък черпак се изсипва от яйчената смес, да се образува равномерен слой, и се пече на тигана за 1-2 минути на страна., обръща се с широка дървена шпатула и се изпича и от другата страна за 30 секунди, до хубава златиста шарка.
Всяка извадена готова палачинка се намазва с малко парче масло със силиконовата четка, по нея има достатъчно масло, като се обръща внимание най-вече на външните страни.
Това се прави за да не изсъхва палачинката и да са меки ръбовете ѝ. Тънките домашни палачинки завивате с алуминиево фолио, за да задържа топлината им.
Сервирам ги с домашно сладко или с няколко капки изстискан лимон и поръсени с пудра захар, също кленов сироп, мед - по избор е.
Коментари