СПАГЕТИ С ПЕСТО И СМЕТАНА

Спагети с Песто и Сметана

1/2  връзка - свеж босилек
120 г - настърган пармезан, разделен на 2  х 60 г
3  с . л - кедрови ядки
2 скилиди - чесън
1/2  ч . л -сол
1/2 ч . л - смлян черен пипер
40 мл - зехтин Екстра Върдижн
100 мл - сметана
2 с. л -масло
допълнително настърган пармезан за сервиране
бурканче със сушени домати

Нежно  се изплакват листата на босилека. 
Поставят се в блендер заедно с 60 г пармезан и леко запечените кедрови ядки, чесъна, сол и черен пипер.
Пасира се на няколко пулсации. 
По време на пасирането се налива зехтин на тънка струйка. 
Отново се миксира. Пестото е готово.
Спагетите се сваряват според указанието в подсолена вода.
В тенджера се изсипват сметаната и маслото. 
Загряват се до точка на кипене и се сваля от котлона.
Добавя се другата допълнителна част от пармезана, разбърква, докато се разтопи и се получи хомогенна смес.
В дълбока сервизна чиния се сервира пастата, тук е мястото да се добавят нарязаните сушени домати - те са по избор, и обилно се полива със сметанов сос и песто по желание. 
Поръсва се с пармезан.
Сервират се горещи.




Коментари

Популярни публикации