МЕДЕНИ КИФЛИЧКИ СЪС СУСАМ

Маслени медени кифлички

4 - яйца L
250 - кристална захар
1 пакетче - ванилова захар
1 пакетче - ванилин
4 с . л - сметана 30%
1 пакетче - бакпулвер
2 пълни с. л - течен мед
250 г - масло на стайна температура
800 - 850 г - бяло обикновено брашно
настъргана кора от 1 лимон
около 150 г - сусам

Фурна - 200 градуса;
Две плоски тави, покрити с хартия за печене;
Яйцата и захарта се разбиват до силно побеляване - около 10 минути с миксер. Сместа трябва да пада от бъркалките на тежка панделка.
Мекото масло се разбива до пяна.
В сместа с яйцата се добавя ваниловата захар, ванилията, кора лимон и лъжица по лъжица се прибавя и маслото. Разбива се на средна скорост на миксера.
След като е поето изцяло маслото, се прибавя медът и сметаната.
Брашното се разбърква с бакпулвера и се прибавя на порции.
Замесва се средно твърдо тесто за около 10 минути на бавна скорост.
От добре измесеното тесто  се откъсват топки с големина около тенис топка или се размерват на кантарче - около 60 г едната.

Маслени медени кифлички

Оформя се между дланите фитил, а след това полумесец, който се натопява в сусам.
Кифличките се подреждат в тавите с малко разстояние между тях.
Пече се на 200 градуса за около 12-14 минути,  или до златисто и леко да се появят пукнатини.
Веднага се изваждат от фурната и се подреждат върху решетка, да се охладят напълно.
Сладките стават още по-хубави, ако престоят два дни.

Маслени медени кифлички

Коментари

Популярни публикации