ФЪДЖ В ЧЕРНО И БЯЛО

Фъдж в черно и бяло (Black and White Fudge)

350 г - бадемов марципан
200 г - бал шоколад +  и за декорация
397 г - кутия сладко кондензирано мляко- сгушенка
200 г - черен шоколад
6 с . л - масло , разделени

Форма квадратна 20/20 см.
Формата се намаслява с мека бучка масло направо с ръка, като се захваща  и  стените ѝ.
Кубчето марципан се размачква малко в топлите ни ръце, за да омекне, защото той е твърда маса.
След това се оформя на диск и се разточва с точилка върху пудра захар точно с размерите на дъното на формата, като се изрязват неправилните краища. 
Оформената плочка се оставя настрана.
Сгорещява се вода в тенджера и отгоре се поставя съд с белия шоколад, за да се разтопи на водна баня. 
Прибавят се и 3 с.л. масло и половината от кондензираното мляко или 200 г. 
Разбърква се до стопяването му. Сместа прилича на желатинова смес. 
Внимава се да не попадне капка вода, защото той ще се пресече. 
Готовата шоколадова смес веднага се излива във формата. Отгоре се поставя плочката бадемов марципан. Оставят се настрана.
Черният шоколад по същия начин се разтопява на водна баня заедно с другото масло и останалото кондензирано мляко. 
Разбърква се непрекъснато до стопяването му.
Сместа също наподобява леко на желатинова. 
Готовата смес се излива веднага върху бадемовата плочка. Разпределя се с шпатула.

Фъдж в черно и бяло (Black and White Fudge)

Готовият шоколадов фъдж се покрива с алуминиево фолио и се оставя в хладилник най-малко за 3 часа, най-добре е да се остави за 1 нощ в хладилник.
След като добре е охладен, се нарязва с топъл нож на малки барове. 
По желание съвсем небрежно се декорира с малко разтопен бял шоколад.
Съхранява се в хладилник, може и за по-дълго време, защото от една страна захарта играе роля на консервант, а от друга - на стайна температура десертът бързо се разтопява.
Възхитителен  малък,  фин и деликатен десерт.

Фъдж в черно и бяло (Black and White Fudge)


Фъдж в черно и бяло (Black and White Fudge)











Коментари

Популярни публикации