БУТЕР БАНИЦА С ТОЧЕНИ КОРИ

Бутер баница с домашно точени кори

500 г - бяло обикновено брашно
500 г - брашно Манитоба
400 мл - топла вода
1 ч . л - сол
500 г - масло на стайна температура
500 г - сирене
3 бр - яйца L

Фурна - 200 градуса
Плоска тава, покрита с хартия за печене
В купата на миксера се изсипва 800 г от двата вида брашно и водата. Замесва се тесто за около 10 мин. След това се оставя в купата и се включва най-бавната степен, която спира след два оборота, тестото почива и отново се включва, да го измесва.
По този начин се развива глутенът в тестото. По време на измесването се добавя и другото количество брашно. Ако е прекалено сухо, както при мен, се добавя 50-70 мл вода, не е толкова от значение. Получава се гладко и меко тесто. Завива се във фолио и се оставя за около 1 час. Така ще бухне от само себе си и ще се получи гладка, мека топка тесто, удобна за работа. Тестото се дели на 4 равни части, ползвах кантарче за измерване.
Всяка част се разточва върху малко брашно, като се поръсва и отгоре. Трябва да се разточи на възможно най-голяма и тънка кора, около 4-5 разтворени длани. Маслото се разделя основно на четири части , за всяка кора, като се оставя малко за допълнително намазване.
Част от маслото се намазва, може и с ръка из цялото тестото. Двата края на кората се прехвърлят навътре към средата и се намазват с масло.
Прегъват се и горните краища към средата и също се намазват с масло. Отново се прегъва и отново се намазва всеки път. Така се процедира, докато се образува кубче тесто. По този начин се разточват и намазват другите теста.
Оформят се на дискове, завиват се във фолио и се оставят в хладилник за 2 час. Охладеното тесто/диск се дели на две, това е за удобство, но може и да не се дели. Разточва се на немного голяма кора, около 3 разтворени длани.
                                                                 
Сега не е толкова от значение колко тънко ще се разточи тестото, защото то вече е многолистно тесто. Леко с ръка, или с обратната страна на лъжица, се намазва с масло.
От едната страна се поставя плънка от сиренето и яйцата. Разпределя се и се навива на руло. Поставя се в тавата за печене, като се завива във формата на охлюв. Следват другите теста да се разточат, поставя се плънка и се следва завиване около предишните тест, като има и малко разстояние между рулата, за по-добро изпичане на бутер тестото.
Бутер баницата се намазва с разбито яйце. Пече се на 200 градуса до хубаво зачервяване. Изпечената баница след като се извади от фурната, се напръсква с вода и се покрива с кърпа.
https://uhaena.blogspot.com/

Посочила съм рецептата с дадените количества, както са посочени от Петя Аргирова.
Това количество за моето домакинство е огромно, затова ги разделих на две.
Ползвала съм да вида брашна, но рецептата е показана да се работи с универсално брашно, не е задължително да се ползва брашно Манитоба.
За плънка съм ползвала 250 г Рикота, разбита с едно яйце и 1/2 ч.л. сол, за мен това е по-удачната плънка от сиренето, по избор е.
Ползвала съм стационарен миксер за по-голямо удобство, но тестото съвсем спокойно може да се измеси на ръка.




Коментари

Популярни публикации